Barion Pixel Baromi jó anya vagy! – ezt a könyvet minden édesanyának olvasnia kell! – Coloré

Baromi jó anya vagy! – ezt a könyvet minden édesanyának olvasnia kell!

2024. 05. 01.

„Végre egy anya, aki kimondja, az anyaság nem arról szól, hogy körülötted unikornisok fújnak szivárványszínű lufikat! Erre a könyvre minden anyának szüksége van.” – The New York Times

„Anya!” – Hangzik el körülbelül ezerszer egy nap, hiszen egy kisgyerek számára az anya jelenti a MINDENT, így csupa nagybetűkkel. De, mit is jelent pontosan anyának lenni és mitől lesz valaki jó, vagy rossz anya? Beszélhetünk-e egyáltalán ezekről a kategóriákról, vagy csupán csak arról van szó, hogy bizony minden anyának vannak olykor nehezebb napjai, amikor úgy érzi, hogy túlnőtt rajta élete legnehezebb és egyben legszebb feladata? Minden anya számára vannak nehezebb időszakok, és ez teljesen rendben van így.

No Anyaság
Minden anya számára vannak nehezebb időszakok.

Amikor megszületik az ember lányának az első gyermeke az egész élet gyökerestül megváltozik. Az addigi megszokott életritmus egy szempillantás alatt a világ legtávolabbi univerzumának tűnik, hiszen mindent felülír egy apró, törékeny baba érkezése. A terhesség kilenc hónapja alatt ugyan minden nap elképzeljük, hogy milyen lesz majd a kisbabánk és, hogy mennyire meghitt és csodálatos lesz minden, ha végre megszületik.

A baba születése és az azt követő időszak valóban meghitt, csodálatos és semmihez sem hasonlítható, ám a legtöbben elfelejtik, hogy ebben a cukormázas, hormonoktól túltengő szerelembombákkal teli időszakban bizony lehetnek stresszes és gondterhelt napok is, hiszen rajtunk a felelősség súlya, hogy életben tartsuk a kisbabánkat, mi több egész életében tökéletes anyukája legyünk. A kezdeti nehézségek, a kialvatlanság és az esetleges szoptatási gondok csak tovább fokozhatják az anya feszültségét, így könnyen kialakulhat a sokak által tabuként kezelt baby blues.

Az anya lelki egészsége legalább olyan fontos, mint a bébi egészséges fejlődése

Egyes anyukák erről még a legközelebbi hozzátartozójukkal sem tudnak őszintén beszélni, mert szégyenkeznek még maguk előtt is és gyakran ostorozzák magukat azért, mert nem csak a rózsaszín babaillatú ködben lebegnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülés után ne csak a kisbaba fejlődése legyen fókuszban hanem az anya testi és lelki egészsége is.

Leslie Anne Bruce „Baromi jó anya vagy!” című könyve összefoglalja mindazt, amivel egy újdonsült, vagy akár egy többgyermekes anyának meg kell küzdenie a mindennapokba.

Könyvében leírja, hogy egy kisbaba születésével maga az anya is megszületik és ebben az új szerepben bizony mindent a nulláról kell megtanulni, még annak ellenére is, hogy a környezetünk előre ellátott „jó tanácsokkal…” Őszintén beszél arról, hogy a gyermekágyi időszak alatt jelentkező hormonváltozások milyen brutális hangulatingadozásokkal járnak és, hogy egy jó sírásból olykor cunami lesz. Lerántja a leplet arról is, hogy egy anya akkor is érezheti magát magányosnak, ha az egész család segíteni akar a bébi körül, hiszen örökre megváltozott az élete. Soha többet nem lesz már olyan a teste mint azelőtt – bár akár még sokkal jobb is lehet – a hétvégi csajos koktélozásokat felváltják a játszórandik és ami talán a legfélelmetesebb, hogy az anyaság 0-24 –es készenléti állapottal jár.

Bruce könyve azért is hiánypótló, mert a tabuk kibeszélésével rávilágít arra, hogy egy anya sincs egyedül az érzéseivel, a szorongásaival és félelmeivel. Emellett pedig ad egy megerősítést arra, hogy tökéletesen jól csinálunk mindent és, hogy senki sem tökéletes, mi sem… úgy ahogy a mi saját anyánk sem volt az.

Anyánmak

Csodálatos vagy. Nagyon szeretlek, és neked dedikálom ezt a könyvet.

Légy szíves ezentúl ne mondogasd másoknak, hogy „egy gyerek csodálatos, két gyerek rettenetes”. Mindenki tudja, hogy én voltam a második, Sandra.

-Bruce így ajánlja a könyvét az édesanyjának.

Leslie Anne Bruce díjnyertes újságíró és Instagram-sztár végre kimondja: anyának lenni őrjítő feladat! A nők többet érdemelnek annál, mint hogy egy legyintéssel elintézzék a problémáikat, és arról győzködjék őket, milyen csodálatos dolog gyereket nevelni. Szókimondó stílusához, ellenállhatatlan humorához, lefegyverző őszinteségéhez és éles szemű megfigyeléseihez szakértőktől származó tanácsok társulnak, hogy mentőövet dobjanak neked, ha fuldokolnál a tennivalók tengerében! Ez a könyv nem úgy általában a szülőknek szól. Ez a könyv az anyukáknak szól. Erre a könyvre minden anyának szüksége van.

-olvashatjuk a könyv hátoldalán.

Bruce írása felüdülés lesz minden édesanyának, aki úgy döntött, hogy elfogadja a káoszt, elfelejti a bűntudatot és hű lesz önmagához.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix