Repesés helyett a mélyben

2020. 11. 24.

Még ha váratlanul is éri a szülőket a kis trónörökös érkezése, akkor is szívüket, lelküket elönti a boldogság.

A babavárás időszakában van idő felkészülni a gyermek fogadására. Nemcsak lélekben készülünk szülővé válni, hanem igyekszünk megteremteni a feltételeket is. A babaszobát születendő gyermekünk fogadása érdekében teljesen készre varázsoljuk. A bútorok megvásárlása és a szoba berendezése után nagy súlyt fektetünk a babaruhákra. Még ha kicsit tartunk is a szüléstől, mert első gyermek esetében nem tudjuk, hogy mire számítsunk, akkor is ott motoszkál bennünk az az édes és felemelő érzés, hogy nemsoká a szerelmes párból család válik.

Amire nem számítunk

Az utolsó hetekben egyre türelmetlenebbül várjuk, hogy kisbabánk végre megszülessen. Némi aggodalom is lehet bennünk, hogy minden a lehető legsimábban menjen a szülés körül. A baba tényleges megérkezése eufórikus és egyben fájdalmas pillanat, mégis megszűnik minden kín, amikor meglátjuk a babánkat, aki éppen eltorzult arccal sír és első lélegzetéért küzd. Elkápráztató és mindent feledtető érzés, amelyben fürdőzünk. Azt hisszük, hogy innen már csak ez lesz. Az a kellemes érzés, hogy egy nagy dolgot hajtottunk végre, világra hoztunk egy gyerkőcöt. Aztán, amikor hazaérkezünk végre a kisbabánkkal a saját otthonunkba, mégsem tudunk maradéktalanul örülni szinte semminek. Imádjuk az újszülöttet, de valami mintha elromlott volna. Nemcsak a szülés utáni sebek, sérülések és fájdalmak hangolják le a kismamákat, hanem az úgynevezett baby blues. Mielőtt a baby bluest a szülés utáni depresszióval azonosítanád, ne tedd. Két különböző állapot, ugyanis a baby blues a hormonális változásra való reakció. Nemcsak a hormonok szintje változik ilyenkor az édesanyákban, de bizony ismerkedni kell a babával, nem jó érzés, ha sír, még rosszabb, ha nem tudjuk megnyugtatni. Felkavar, ha a szoptatás fájdalmas, esetleg még az anyatejnek is híján vagyunk és az éjszaka többszöri ébredés sem segít a helyzeten. A baby blues tehát az a lehangolt állapot, amelyet a sok változás idéz elő a friss édesanyákban. Ezzel szemben a szülés utáni depresszió mentális zavar.

Baby blues 3

Ne aggódj, természetes

Sok frissen szülővé vált nő megijed saját magától, érzéseitől. Boldognak kellene lennie, hiszen megszületett a szép és egészséges babája. Ezzel hiába van tisztában, mégis küzd saját érzéseivel, hormonjaival. A nőktől azt várják, hogy ha várandóssága alatt boldog volt, akkor a baba megszületése után még inkább annak kell lennie, mert egy új életet adott. Ez az elvárás pedig csak súlyosbítja azt, amivel éppen komoly harcot vív az anyuka. Először csak önmagával küzd, de egyre nyilvánvalóbbá válhat a lehangoltság, az ingerültség a család körében is. Első gyermekes anyukaként a félelem, a szorongás mondhatni, hogy általános. Majdcsak minden édesanyában felmerülnek kérdések, és ha nem kapnak segítséget, csak tovább húzódhat ez az állapot. Érdemes tudni, hogy ilyen pillanatokat bármelyik, magabiztosnak tűnő anyuka is megélhet. Merjünk beszélni érzéseinkről, gondolatainkról párunknak, családunknak vagy orvosunknak. Még a pici baba mellett is szükséges időt szánni saját magára az édesanyáknak. Nem rossz anya az, aki átéli a baby bluest. Múló állapot.