Barion Pixel Hatásos vagy inkább veszélyes a borostyánnyaklánc? – Coloré

Hatásos vagy inkább veszélyes a borostyánnyaklánc?

2021. 12. 24.

Babáknak, kisgyermeknek nem való ékszer, ennek ellenére borostyánból készült nyaklánc gyakran lóg a babák nyakában. Mi erre a magyarázat?

Minden életkornak megvan a maga szépsége és nehézsége is. A babakor a folyamatos fejlődésről (testi és értelmi) szól, amelynek egyik, fájdalmasabb állomása az, amikor az apró tejfogak nőni kezdenek. A hófehér kis tejfogacskáknak látszólag jelük sincs, de a csöppségek viselkedéséből kiderülhet: duzzadtabb az ínyük, nyűgösek, nem esznek, hígabb a székletük. A tünetek enyhítésében segíthet a szülő. Azok a szülők, akik pedig azt tapasztalják, hogy gyermekük nagyon szenved a fogzás természetes időszakától, olyan „varázserőben” is hinni kezdenek, mint a borostyánnyaklánc.

Borostyánnyaklánc mint fájdalomcsillapító
Sok szülő hisz a borostyán erejében / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Mit tud(hat) egy nyaklánc?

A borostyánkő megkövesedett gyanta. Nem ásvány, mint ahogy azt sokan gondolják, mert számos szerves vegyületet tartalmaz. Mitikus erejét annak tulajdonítják, hogy olyan fosszilis elemeket is tartalmazhat, amely épen, teljesen megmaradt rovarokat, növényeket foglalhat magába. Már az ókorban is kedvelt volt. Mivel nem bányászták, hanem a puszta szerencsének volt köszönhető, ha rátaláltak, így még nagyobb becsben tartották.

A borostyánkő használatával a kicsi megnyugtatását és a fájdalmának csillapítását remélik a szülők. A borostyán erejét annak tulajdonítják, hogy a borostyánnak állítólagos elektromágneses aktivitása van, vagyis folyamatosan termel természetes energiát, amely segíti a babák tejfogainak növekedésekor jelentkező kellemetlen tünetek csillapítását.

Azt azonban tudni szükséges, hogy a természetben megjelenő borostyán mellett ma már laboratóriumban, azaz mesterséges környezetben is előállítható. Ráadásul ez történik a valóságban, azaz lényegében műborostyánból készült ékszert akasztanak a picik nyakába.

Van-e hatása?

Természetesen azonnal felvetődik bennünk a kérdés, hogy ha a természetes borostyán erejében bízva szeretnénk segíteni a csemete fogzását, akkor a mesterséges anyag segít-e? Mind a természetes, mind pedig a mesterséges borostyán elektromossá válik dörzsölés hatására, csakhogy ez más anyagokra is igaz lehet. Az tehát, hogy alapjában véve energiatermelő anyagról lenne szó: HAMIS.

Akár veszélyes is lehet

Amit még fontosabb észben tartani, hogy a borostyánnyaklánc nemhogy nem képes segíteni a fogzó babák szenvedésén, de akár életveszélyes ékszerré is válhat. Nem az anyagában kell keresni a veszélyforrást, hanem magában az ékszerben. Az ugyanis a nyakra feszülve fulladást okozhat. Ha pedig a babák beleakadnak az ékszerbe, az könnyen elszakadhat és a borostyán kövecskéi szájba kerülve ugyancsak fulladást okozhatnak.

A borostyánból készült nyaklánc veszélyes lehet
Komoly veszélyforrás lehet a nyaklánc / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

El kell fogadni azt is, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy hatékonyan tudná segíteni a babát és a mamát egy ilyen ékszer abban, hogy a fogzás kellemetlenségei elkerülhetővé váljanak.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix