Ami nincs az nem fájhat? Dehogynem. Tudj meg többet a babák fogzásáról!

2021. 10. 17.

A kínzó fogfájást sokan ismerik, de ne felejtsük el, hogy az új fogak kibújása is járhat fájdalommal és furcsa tünetekkel.

A fül- és a fejfájáson kívül csak egy kínzóbb van: a fogfájás. A mélyre gyökerező fogak esetében többféle gond merülhet fel, a szuvasodás talán a leggyakoribb probléma. A pici babák esetében hiába nincsenek még jelen a fogacskák, de már a készülődésük is járhat fájdalommal. Az íny mélyén lévő, kitörni készülődő tejfogak megkeseríthetik a baba, de a mama (vagy akár a család) életét is.

Nyűgös fogzás
Kép forrása: Shutterstock

Fogzás babakorban

Egy nehéz, átmeneti időszak ez, amelynek tünetei már azelőtt jelentkezhetnek, hogy a kis fogak láthatóvá válnának. A babafogzás azt jelenti, hogy a tejfogak csírái fokozatosan igyekeznek a felszín felé törni, végül az ínyt áttörve kibújnak a fogak. Egyes újszülöttek már fogakkal jönnek a világra, de általánosságban elmondható, hogy 4-7 hónapos kör körül jelennek meg. A fogzás tüneteiről, valamint arról, hogy miként tudunk számukra ebben a nehezebb időszakban segíteni, itt olvashattok.

A tejfogak kitörésekor jelentkező tünetek között szerepel a nyugtalanság, a nyugtalan alvás, a nyáladzás, a folytonos rágás, a hőemelkedés, fülfájás, piros íny és arc. Ezen kívül azonban más, akár ijesztő tünettel is találkozhatunk, úgymint…

Orrfolyás

Fogzás idején a vérkeringés fokozódik, amely nemcsak az ínyre, de az egész szájüregre, sőt, az orrnyálkahártyára is hatással van. Olyan tünetekkel jár ez, mintha a kicsi náthás lenne, közben pedig ez is lehet a fogcsírák mocorgására utaló jel. Amennyiben tényleg a tejfogak kibújása okozza az orrfolyást, úgy a távozó váladék vizes állagú. Komolyabb kezelésre nincs szükség és általában meg is szűnik néhány nap alatt, de segíthet az orrszívás vagy a tengervizes oldat. Orvoshoz nem szükséges ezzel fordulni, de ha a váladék sűrűbb válik és nehezen tisztul, akkor már vírusfertőzésre is gyanakodhatunk. Fogzás idején ugyanis gyengül az immunrendszer, amely a fertőzéseknek is kedvez.

Hasmenés

A pici gyerekek szájukba vesznek mindent, amit találnak, gyakran a saját kezüket is, ezzel pedig számos kórokozó kerül a szervezetükbe. Az ilyen módon kialakult fertőzéstől a szervezet minél gyorsabban kíván megszabadulni, a híg széklet tehát ennek tudható be. Érdemes a kis kezeket sűrűbben megmosni, a játékokat is gyakran kell fertőtleníteni, így elkerülhető a hasmenés mellett a gyomorfertőzés is.

Rágás fertőzésveszély
Kép forrása: Shutterstock

Köhögés

Ugyancsak náthára utaló tünetnek vélhető, de könnyen lehet, hogy a fogzás okozza a köhögést. A fokozott nyáltermelődésnek köszönhetően a baba nem győz eleget nyelni, amely annyira ingerli, hogy köhögésre készteti.

Borítókép forrása: Shutterstock