Barion Pixel Futhatok terhesen? – Coloré

Futhatok terhesen?

2021. 03. 29.

A várandósság nem betegség, hanem egy más állapot, és ha az orvos is áldását adja rá, lehet és kell is sportolni. A futás azonban már egy összetettebb dolog.

Ha valaki nekem tenné fel ezt a kérdést, egy háromgyerekes, több, mint tíz éve futó anyukának, nos, akkor azt mondanám: nem. Ne fuss terhesen. Sokan megkérdezték tőlem, hogy várandósságaim alatt futottam-e. Nem, nem futottam.

Csak mértékkel

Egy sportoló nő nagyon nehezen barátkozik meg a gondolattal, hogy a terhesség hosszú hónapjai alatt le kell mondani a futásról, intenzív sportról, versenyekről. Természetesen a várandósság nem betegség, hanem egy más állapot, és jó hír, hogy ha az orvos is áldását adja rá, természetesen lehet és kell is mozogni. A futás azonban már egy összetettebb dolog, egy bonyolultabb kérdés.

várandós anya
Kép forrása: Unsplash.com

Nagyon sok anyuka folytatta a futást a várandóssága alatt is, majd problémamentes terhessége, szülése volt. A várandósság alatti futás hívei joggal hivatkoznak arra, hogy aki terhessége előtt is futott rendszeresen, annak nem muszáj ezt abbahagynia, hiszen a szakemberek szerint folytatható, csak az intenzitásból kell visszavenni, s szigorúan pulzuskontroll mellett végezni ezt a fajta testedzést.

Kockázatok, mellékhatások

A súlynövekedés azonban megviseli a várandós szervezetet, ilyenkor érdemes a test jelzéseire is jobban figyelni. Az sem biztos, hogy jól esik egyáltalán a futás pocakkal, valamint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a megnyúlt, méhet tartó szalagok tovább nyúlhatnak, gyengülhetnek. Emellett a gátizmon kívül figyelembe kell venni hasizmaink aktuális állapotát is. A terhesség sajnos sok kismamánál okoz szétnyílt hasfalat, vizelettartási problémákat. Azt mindig mérlegelni kell, hogy a többletsúlyunk és a rázkódó, ugráló mozgás együtt, milyen hatással van testünkre – a balesetveszélyről, elesés veszélyéről nem is beszélve.

Akik futnak, úgy gondolják, nem árthat a babának, nem veszélyezteti a terhességet. Ez lehet, hogy így is van, azonban az anyai szervezetet megviselheti, ugyanis a más állapotnál megváltozik a keringés, a pulzusszám, a vérmennyiség, növekednek a mellek, fellépnek a tartásproblémák, folyamatosan változik a testsúly. Ez a legmegterhelőbb időszak egy nő életében. Ha valaki ezt nem veszi figyelembe és erőlteti a túlzott sportolást, annak a baba és a mama is kárát láthatja.

nem javasolt a futás terhesen
Kép forrása: Unsplash.com

Sok tényező befolyásolja a teherbírást: A terhesség előtti edzettség, a testtömeg, hogy hányadik terhesség, mennyire sikerült hozzászokni a másállapothoz. Egy biztos, a 140 feletti pulzus már rendkívül megviseli a szervezetet.

A kérdést tehát, hogy terhesen szabad-e futni, mindenki máshogy válaszolja meg, attól függ kit kérdezünk. Amiben az ember egy kicsit is biztonytalan, kételkedik, gondolkodik, hezitál, akkor arra inkább mondjon nemet. Futni 60 évesen is lehet, a sport megvár. Azonban, ha mégis úgy döntesz, hogy futni mész terhesen, azt a lehető legkíméletesebb módon tedd.

Borítókép forrása: Pexels.com