Barion Pixel Fogzás? -így enyhítheted kisbabád fájdalmát! – Coloré

Fogzás? -így enyhítheted kisbabád fájdalmát!

2023. 08. 13.

A fogzás egy hosszan tartó és igen fájdalmas folyamat a babák első évében. Egyes bébiknek könnyedén, másoknak sok sírás és álmatlan éjszaka árán bújnak ki az első fogacskák. Megmutatjuk azokat a praktikákat, amik sokat segíthetnek ezeken a nehéz napokon.

A fogzás az egyike a baba első nagy megpróbáltatásainak, hiszen már három hónapos korban elindul a foggyökek fejlődése így a baba állandó nyáladzása is. Az íny feszítő fájdalma miatt sajnos nyűgösebbek, sírósabbak lehetnek a bébik, ami bizony az éjszakai alvás minőségét is nagyban befolyásolja. Még a „jól alvó” babák napirendjét és éjszkáját is gyakran felülírja ez a kellemetlen időszak.

Az első négy, két alsó és két felső fogacska a baba hat és tizenkét hónapos kora között bújik ki, az utolsó rágófogak pedig a harmincharmadik hónap végére jelennek meg. Tehát a tejfogak születése egy hosszadalmas és megterhelő időszak mind a baba, mind a szülők számára. Természetesen ez az időszak minden kisbaba életében más-más ütemben történik, vannak, akiknek hamarabb, másoknak később jelennek meg a kis fogacskái.

Úgy, ahogy a bébik fejlődésének egyetlen lépcsőfokában, úgy a fogzás tempójában sem szabad hasonlítgatni őket, ugyanis minden csöppség a maga tempójában fejlődik. Éppen ezért, még akkor sincs semmi okunk az aggodalomra, ha babánk már elmúlt fél éves, de még egyetlen fogacska sem kukucskál a pici szájában.

Fogzás és szájápolás

Már a fogzás elindulása előtt is érdemes odafigyelni a baba szájüregének az állapotára. Főként anyatejes babáknál gyakran kialakul az úgynevezett szájpenész. Az apró kis fehér pöttyök megjelenésekor a babák gyakran az anya mellét sem fogadják el, ezért érdemes gyakran bekukkantani a kicsike szájába. Ha mégis felfedezzük a szájpenészt, felforralt majd visszahűtött vízbe mártott, steril gézlappal töröljük át naponta többször a pici teljes szájüregét. Egyes fertőtlenítő oldatok is alkalmazhatóak, de kipróbálhatjuk anyáink gyógyító módszerét is, ami nem más, mint a rózsamézbe mártott cumi.

Fogzás idején nagyobb eséllyel alakul ki szájpenész is, hiszen ilyenkor a bébi mindent a szájába töm, ami csak a keze ügyébe kerül. Elsősorban a saját kis ökleit, ujjait is előszeretettel tömik a szájukba, ezért az apró kezecskék tisztán tartása is nagyon fontos. Emellett a szoptatás ideje alatt fontos, hogy az édesanya melle is rendszeresen fertőtlenítve legyen.

Rágás fertőzésveszély
Fogzás idején a saját kis ökleit, ujjait is előszeretettel tömik a szájukba, ezért az apró kezecskék tisztán tartása is nagyon fontos. /Shutterstock/ Puzzlepix

Fogzás enyhítése

Az íny dörzsölése, törölgetése és masszírozása nem csak a higiéniai okok miatt hasznos, hanem azért is, mert segíthetünk vele a fájdalom csillapításában is. Ezt a masszírozást akár tiszta kézzel, csupán csak az ujjainkkal is megtehetjük, de akár egy tiszta textilpelenka sarka vagy egy steril gézlap is tökéletes célt szolgál. Elsők között kell megemlíteni a szoptatás fontosságát is, ugyanis az anyatej a legjobb természetes fájdalomcsillapító a bébi számára, valamint az anya közelsége segíti a picit a nyugodt pihenésben.

A hűthető rágókák és hideg ételek is elengedhetetlen hűsítők, főleg a nyári időszakban. Ha a hozzátáplálás már elkezdődött a hideg zöldségek, gyümölcsök, gyümölcspürék és joghurtok is segíthetik a fogzás fájdalmának enyhítését. A borostyán párna és takaró nagy segítség lehet azoknak a piciknek, akiknek leginkább az éjszakai pihenését zavarja meg a fogak érkezése. Mivel testhő hatására felszabadul a párnában és a takaróban lévő borostyán illóolaj szinte észrevétlenül enyhíti a fájdalmat és segíti a nyugodt alvást.

A só jótékony hatásairól már évezredek óta tudunk, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt érdemes a babaszobába is elhelyezni egy sólámpát, de mára már kaphatóak olyan só és gyógynövény tartalmú plüssfigurák is, amiket a kicsit alvótársként is örömmel látnak az ágyacskájukban. Továbbá a főleg gyógynövény kivonatokat tartalmazó fogíny fájdalom csökkentő gélek, melyek antibakteriálisak, alkohol és színezőanyag mentesek sokat segíthetnek a babák fogzás okozta fájdalmának az enyhítésében.

Nyitókép forrása: Getty Images