“Megszagolhatom a babát?”- a babaillat nyomában

Ki ne szeretné a frissen mosott ruhák illatát? Annál talán csak egy jobb létezik: a babaillat.

Egyszer már átéltem azt az időszakot, amikor egy édeskés illatú kisbaba bújt a nyakamba, és most, hogy egy kisbabával bővült a családunk, ismét megtapasztalom a babaillat átható varázsát. Úgy látszik, hogy ez az a aroma nemcsak az én szaglószervemnek jár. Amikor a napokban séta közben ismerősökkel találkoztunk, a hogylétünkről való faggatás után az egyikük megkérdezte: „Megszagolhatom?”

Akár csodálkozhattam volna ezen a kérdésen, de tudtam, hogy mire gondol, így szabad utat adtam az orrának. Szó szerint belehajolt a babakocsiba, elidőzött miközben mélyeket szippantott, majd közölte velem, hogy milyen régen érezte már ezt a kellemes illatot. Igen, a babáét. Az én kislányomét. Megfelelő higiénia mellett ez minden kicsi jellemzője, babaápolási termék alkalmazása nélkül is illatosak a csöppségek. Az édes púderillatot csak tetézheti a kis ruhácskák tisztítása során használt mosószerek, öblítők használata, a babaápolási termékek is.

Édes babaillat
Önkéntelenül is szaglászhatja az édesanya babáját. Csak, mert olyan jó (illat) / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Illatos egyedi azonosító

Minden embernek egyedi testszaga van, amely illó és illékony vegyületek széles skálájából áll. A testszagot egy kalap alá vesszük az izzadsággal, amely nem a legkellemesebb, pedig a már említett babaillat is az. Habár egy újszülött érkezésekor leginkább a vizuális látványra hagyatkozunk, de az illatnak, a baba egyedi testszagának is hatalmas a jelentősége. Ahogyan a kisbabák reagálnak az anya illatára, úgy ez fordítva is működik. Ezek a kölcsönös jeladások és azok fogadása segíti az anya és gyermeke közötti kötődés kialakítását, a kapcsolat elmélyítését. Egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy amint megszületik egy csecsemő, azonnal az anya mellkasára helyezzék. Az anya – vagy még inkább az anyatej – illata, kúszásra ösztönzi a kicsit, hogy megtalálja az életet, a táplálékforrást: a melleket. Ezt kémiai vegyületek váltják ki a kicsiből és ösztönösen vonzódnak ehhez az illathoz. Ugyanígy, az édesanya által viselt ruhadarab megnyugtatja a csecsemőt. De ha az anyuka csak a szaglására hagyatkozna, akkor is képes lenne arra, hogy száz újszülött közül is felismerje a sajátját.

Kutatásokkal is igyekeztek a babaillat nyomába eredni. Vajon csak az anyák érzik a saját babájuk illatát? Vagy más, akár gyermektelen nők is? 15 frissen szült és 15 még sosem szült nőt kértek meg arra, hogy kétnapos újszülöttek által viselt ruhaneműt szagoljanak meg, eközben figyelték az agyi tevékenységüket. Talán meglepő (talán nem), de a szült és még nem szült nők agya is reagált az illatra, méghozzá azon a területen, ahol az agy jutalmazó központja található. Ez a terület akkor is működésbe lendül, ha ízletes étel illata csábít, ha éhesek vagyunk. Kapaszkodj: a babaillat úgy hat az anyára és akár másokra is, mint amikor egy drogos erős késztetést érez, hogy szerezzen még a még a kábítószerből. Egyszóval a babaillat tényleg képes bódulatba ejteni az embert.

A szaglás az ember egyik fontos érzékelési módja, csakhogy különbözik az ízleléstől, a tapintástó, a hallástól, mert ezeket a talamusz irányítja azokra az agyi részekre, ahol feldolgozásra kerülnek. A szaglás azonban más, ugyanis a szaglásért felelős receptorok közvetlenül kapcsolódnak a memóriához, az érzelmeket kiváltó agyi struktúrához.

Azt már tudjuk, hogy az anyák illat alapján is kötődnek babájukhoz, valamint a még nem szült nők is megérzik, de mi van a férfiakkal? Naná, hogy hatással van rájuk is. Ez a kellemes aroma szó szerint higgadttá teszi az erősebb nem tagjait, mert hatására a tesztoszteron szintjük csökkenni kezd. Ez az ősi reakció máig fennmaradt, azonban bizonyára nagyobb szerepe lehetett a baba túlélése szempontjából. Egy nyugodt férfi mellett ugyanis a kicsi gyermek is nagyobb biztonságban volt. Az evolúció szempontjából tehát a babaillat a csecsemő túlélését segítette.

Honnan ered a babaillat?

Még nincs arra egyértelmű válasz, hogy mitől ilyen illatos az újszülött, de talán a legegyértelműbb lehet az a bevonat, amelyet magzatmázként emlegetnek, és a baba bőrét védi magzati korban. Jó esetben születés után is rajtja tartják (legalább egy órán át) és csak azután mossák meg az újszülöttet, mert védelmet és vitaminokat jelent a csecsemő számára.

Szülés utáni pillanat
A baba illata hat az anyára, és az anyáé vonzza a csecsemőt / / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Annyi már ismert, hogy 150-nél is több összetevő alkotja a babák egyedi, finom illatát, de hogy pontosan melyiknek köszönhető az, amely miatt olyan kellemesnek érezzük, az még nem tisztázott.

Tudtad, hogy Jennifer Lopezt annyira elbájolta újszülött gyermekeinek illata, hogy parfümőrt kért fel annak a megalkotására?

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A 3 legbájosabb csillagjegy az asztrológusok szerint