Barion Pixel Minden nő más, ahogy a ciklusuk is – Coloré

Minden nő más, ahogy a ciklusuk is

2023. 02. 04.

PMS? Cikluszavar? A menstruációd olyan tünetekkel járhat, amelyekkel együtt kell ugyan élned, de nem mindegy, hogyan. Minden nő és minden ciklus más, de a fájdalom és az elviselhetetlen problémák nem normálisak.

A menstruáció a női lét egyik fontos velejárója. Ha az egészségünkkel minden rendben van, akkor nem nagyon lehet elkerülni. Van, aki nyűgként tekint rá, és gyűlöli minden másodpercét, mások pedig a születés csodáját és leendő családjukat látják benne, így sokkal pozitívabban gondolnak rá. De azért, valljuk be, nem nagyon ismerünk senkit, aki kifejezetten szeretne menstruálni, ez talán az egyetlen közös ebben a témában bennünk, nőkben. Ugyanis minden nő más, ezért a ciklusunk is különbözik.

A menstruáció során a megtermékenyítetlen petesejt vérzés kíséretében távozik a szervezetből a hüvelyen keresztül. Ilyenkor pedig napokig szenvedünk így vagy úgy. Én a szerencsésebbek közé tartozom, viszonylag kis fájdalommal és kevés vérzéssel megúszom ezeket a napokat, de azért stressz így is akad ilyenkor bőven. Jobban ki kell találni, hogy mit viselek, ilyenkor az elsődleges a kényelem. Meg kell tervezni a WC-látogatásokat, nincs olyan, hogy majd lesz valahol egy mosdó. Ezenkívül persze a programokat, együttléteket is át kell gondolni.

Az ismeretségi körömben is akad mindenféle menzesz. Az egyik gimis barátnőm nem egyszer hiányzott az iskolából, mert olyan fájdalmak gyötörték, hogy képtelen volt beülni az órákra. Mai napig fájdalomcsillapítókkal és meleg vizes palackkal készül a nehéz napokra. De akad olyan is, aki, mint egy kőszikla, meg sem rezzen a menstruációja miatt, mintha mi sem történne.

Szóval lehet a menstruációd sok, kevés, fájdalmas, hosszú, jelentkezhet ritkán, sűrűn vagy összevissza. Szeretheted, utálhatod, még az is előfordulhat, hogy örülsz neki. De fontos, hogy ne hagyd, hogy uralja az életedet. A cikluszavar, a fájdalom és a vérzést megelőző PMS mind-mind olyan kellemetlen tünetekkel járhat, amelyeket nem szabad szó nélkül tűrni. Csomó mindent tehetsz ezek ellen, nem kell tőlük szenvedned, nem kell titkolnod és csendben sanyargatnod magad.

Premenstruációs Szindróma
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mi az a PMS?

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma a nők jelentős részét érinti. Igen sokféle tünete lehet, mint a fejfájás, a fokozott verejtékezés, a mellfeszülés, a hasi görcsök, de megjelenhetnek a bőrön pattanások, a haj zsírosabbá válhat, ráadásul emésztési zavarokat, szédülést és álmatlanságot is okozhat. Valamint érzelmi és viselkedésbeli változások is felléphetnek, mint a feszültség vagy szorongás, depressziós hangulat, sírógörcsök, hangulatingadozások, ingerlékenység vagy harag, étvágyváltozások, ételsóvárgás, gyenge koncentráció és a libidó változása. A panaszok a havivérzés közeledtével jelentkeznek (általában az azt megelőző héten), majd a menstruációval a tünetek gyorsan megszűnnek. Egyesek számára a fizikai fájdalom és az érzelmi stressz elég súlyos ahhoz, hogy befolyásolja a mindennapi életüket. A PMS nemcsak a cikluszavarban szenvedőknél, de normál ciklus esetén is jelentkezhet.

Mi az a cikluszavar?

Vannak, akik könnyen átvészelik a havi menstruációjukat. A menzeszük óraműpontossággal jön meg, minden hónapban szinte ugyanabban az időpontban kezdődik és ér véget, nem nagyon okoz problémákat, maximum kisebb kellemetlenségeket, ám nem mindenki ilyen szerencsés. Akadnak, akiknek komoly fizikai és érzelmi tüneteket kell kibírniuk a havivérzésük idején.

Egy ciklus átlagos hossza általában 28 nap, de az is normálisnak számít, ha 24 és 35 nap között van. A cikluszavar leggyakoribb tünete a 24 napnál gyakoribb vagy a 35 napnál ritkább vérzés, a menstruáció kimaradása három hónapig, a közti vagy pecsételő vérzés, barnázás, erős menzesz, amely fájdalommal, görcsökkel jár.

Premenstruációs Szindróma
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mit tehetsz ellene?

Mindezeket a tüneteket rengeteg probléma okozhatja, így mindenképpen érdemes felkeresned egy nőgyógyászt. A kiváltó okok között szerepelhet polip, mióma, hormonális problémák, endometriózis, PCOS, evészavarok, de akár stressz és lelki gondok is.

Segítséget kérni ma már nem gáz, ha pedig a nőgyógyász azzal fogad, hogy a nőknek ilyenkor ki kell bírni a fájdalmat és a kellemetlen tüneteket, akkor keress másikat. Ugyanis manapság már nem elfogadott nézet az, hogy a menstruációnak szenvedéssel kell járnia. Nem normális, ha olyan görcseid vannak, hogy az ágyból sem tudsz kikelni, ahogy az sem, hogy ilyenkor egy rossz szóra hárpiává változol vagy sírógörcsöt kapsz. Egy rendesen működő havivérzésnek szinte észrevétlennek kellene lennie, nagyon kis kellemetlenségeket szabadna csak okoznia.

Ezenkívül változtathatsz az étrendeden, elkezdhetsz sportolni, ugyanis a mozgás jót tesz a fájdalom esetén, és a közérzeted is javítja. Valamint a világlátásodon is alakíthatsz, nem kell titkolnod a problémáidat, nem kell szenvedned. Bár mind mások vagyunk, nem vagy egyedül ezekkel a tünetekkel, rengeteg nő napjait nehezítik meg. Ezt ne feledd!

Forrás: Mayo Clinic, Nőgyógyászati központ, Healthy Women, Intima

A borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix