„Anya, már megint elviselhetetlen vagy” – családi gondok PMS idején (x)

2023. 02. 03.

„A 7 éves lányom és a 9 éves fiam is némán helyeselt, amikor az apjuk megjegyezte: »Szívem, kérlek, próbálj meg velünk szépen beszélni.« Mellbe vágtak a szavai, pedig tudtam, hogy igaza van. PMS idején gyakran elviselhetetlen voltam…”

Semmiségekért csapkodtam és kiabáltam

– A menzeszt megelőző pár napban évekig minden apróságon felkaptam a vizet. Olyan dolgok is végtelenül ki tudtak borítani, ha reggel véletlenül a kislányom bögréjéből kilöttyent a kakaó, vagy ha a fiam cipőben szaladt vissza a nappalinkba az ottfelejtett tornazsákjáért. Ilyenkor finoman szólva sem voltam úrihölgy, csapkodtam és kiabáltam. Az pedig kifejezetten rosszul esett, amikor láttam, hogy a férjem és a két gyerekem titokban összenéznek. A kisfiam többször ki is mondta: „Anya, te már megint elviselhetetlen vagy” – meséli történetét a 36 éves Viola. – Belém martak a szavai. Tudtam, hogy nehéz velem, de nekem sem volt könnyű megküzdeni a saját hangulati labilitásommal. Úgy éreztem, mintha egy érzelmi hullámvasúton ülnék, amelyről nem tudok leszállni.

A barátnőmtől tudtam meg, hogy a PMS nem csupán női hiszti

Mardosott a bűntudat a kiszámíthatatlan viselkedésem miatt, muszáj volt valakivel beszélnem a problémámról, ezért elpanaszoltam a bánatomat a legjobb barátnőmnek. „Ó, Viola, nálunk is hasonló jelenetek zajlottak, és sokakat ismerek, akik ugyanígy éreznek a menzeszük előtt” – nyugtatott meg Gabi. „A hangulatingadozásainkról nem mi tehetünk, a hormonjaink játéka okozza a problémát. Az ingerlékenység mellett a menzesz előtt jellemző lehet a farkasétvágy, a haspuffadás, a mellfeszülés és a fejfájás is. Ebben az időszakban ugyanis a menstruációt vezérlő két hormon egyensúlya megborul, és ez rossz hatással van a mindennapjainkra. Ezt az állapotot PMS-nek, azaz premenstruális szindrómának nevezik, amely a menstruációt megelőző bő egy hétben jelentkezik, a tünetek pedig a havivérzés kezdete után maguktól is megszűnnek” – világosított fel Gabi.

Premens kapszula
Premens kapszula – Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Gabi a Premens tablettát javasolta

A barátnőm egy gyógyszert is ajánlott, amely korábban neki is sokat segített: a hormonmentes Premens tablettát, amely jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer a hazai patikákban. A gyógynövény összetevői igazoltan pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Legalább három cikluson át ajánlott szedni. Elkezdheted a ciklus bármelyik napján, és a menstruáció alatt se hagyd abba – osztja meg tapasztalatait Viola. – Nekem ennyi idő alatt meg is szüntette a panaszaimat, de ha neked szükséged lenne tovább rá, akkor folytathatod is a szedését – ajánlotta, majd hozzátette: a Premens most már 3 havi terápiához elegendő kiszerelésben is kapható a gyógyszertárban. A Premens tablettának köszönhetően valóban csökkentek Viola panaszai, és ma nemcsak neki, hanem a családjának is könnyebbek a menzeszt megelőző napok.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁROKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels