Lassanként szezonja van a diónak, amit rengeteg finomsághoz fel lehet használni, többek között ehhez a diós kekszhez is, melyet a tésztában található karamella tesz különlegessé.
A diós keksz egy igazi klasszikus, ugyanis belekerül az egyik legértékesebb csonthéjasunk, a dió. A rendkívül finom dió gazdag A-, B-, és E-vitaminokban és omega-3 zsírsavakban is. Segít a koncentrációban, csökkenti a mell- és prosztatarák kockázatát, a leveléből készült tea pedig emésztési problémákra nyújt megoldást, de hajhullás ellen is hatásos ellenszer.
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 70+30 gramm dió
- 100+20 gramm nádcukor
- 100 gramm fehérliszt
- 100 gramm puha vaj
- 1 kezeletlen narancs héja
- 1 tojássárgája
- egy csipet só
- 100 gramm 70%-os étcsokoládé
Így készül ez az ellenállhatatlan diós keksz:
A vajat egy robotgépben fehéredésig habosítom a kristályos nádcukorral, majd hozzáadom a csipet sót, a tojássárgáját és a finomra reszelt narancshéjat. Hozzáadom a lisztet és 70 gramm darált diót.
A 20 gramm cukrot egy lábasban karamellizálom egy teáskanál vízzel, és ráöntöm a maradék 30 gramm tört diót. Érdemes finomszemcséjű nádcukrot használni, mert a nagyobb szeművel nem érhetjük el a megfelelő karamell-hatást.
A karamellt összedolgozom a tésztakezdeménnyel, majd egy órára hűtőbe teszem. Ez idő elteltével 24 egyforma golyót formázok a tésztából. A golyókat ovális alakúra egyengetem, és egymástól távol sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.
A süteményeket egy vajazókés életlen felével hosszában két helyen benyomom. 160 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöm őket.
Olyanok lesznek, mintha túlméretezett makadámdiók lennének. Tálalás előtt megolvasztom a csokoládét, és áthúzom vele a kekszeket.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita