A sonka leve olyan finomság, amit semmiképp nem érdemes kiönteni, valamit kezdeni kell vele! Most egy olyan levest mutatunk, ami a húsvét minden ízét magában hordozza.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- 7 dl víz
- 5 dl sonkalé
- 30 dkg füstölt sonka vagy csülök (elhagyható, mert a lé miatt egyébként is finom lesz)
- egy csapott teáskanál ételízesítő
- 1 dl tejföl
- 1 dl főzőtejszín
- 1 kávéskanál szárított tárkony
- 1 teáskanál mustár
- 1-2 teáskanál citromlé
- 2-3 kisebb ecetes uborka
- 8 főtt fürjtojás
Így készül:
A hagymát megpucolom és apróra vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát, majd üvegesre párolom. Megszórom a liszttel, és kevergetés mellett fél percig pirítom, ezután felöntöm a vízzel. Hozzáadom a sonka levét is, és felforralom. Míg melegszik, a füstölt húst csíkokra vágom, és hozzáadom a forró sonkás léhez. Érdemes ízesíteni sóval vagy ételízesítővel, de csak finoman, hiszen a sonka leve eleve sós! A tejfölt összekeverem a tejszínnel és a tárkonnyal. A Keveremkavarom azt javasolja, hogy friss tárkonyt használjunk, ugyanis sokkal zamatosabb, mint szárított társa. A forró levesből merek egy fél merőkanálnyit a tejfölös keverékbe, és eldolgozom benne úgy, hogy a átvegye a leves hőjét. Ha megvagyok, beleöntöm az egészet a levesbe, és 2-3 percig főzöm alacsony lángon. Ezután ízesítem a csíkokra vágott csemegeuborkával, és a citromlével.
Tálaláskor a tányérokba két-két fürjtojást teszek, és rámerem a forró levest.