A téli hidegből a lakásba lépve alig több mint fél órán belül megcsinálhatod ezt a párolgó, ízes, szívet-lelket átmelegítő fokhagymakrémlevest. Közben a betétnek szánt fűszeres kenyérkockák is elkészülnek, és minden gondodról-bajodról megfeledkezhetsz.
Családunk egyik kedvence a fokhagymakrémleves receptje, amit – ahogy kell – évekig finomítottam. Szerintem közel vagyunk a tökéleteshez, mi legalábbis ezt tartjuk a kifogástalan változatnak.
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagyobb vagy két kisebb fej (!) fokhagyma
250 gramm natúr krémsajt
olívaolaj
fűszerek: só, bors, szárított fokhagymapor, friss, szeletelt vagy szárított snidling
Elkészítés:
A fokhagymafej(ek)ről húzd le a héjuk külső rétegét, vágd le a „bajuszát”, és csomagold alufóliába, miközben egy kis olívaolajat löttyintesz rá. 160 fokos sütőben süsd kb. 40 percig.
Ezalatt van időd elkészíteni a levesbetétet. A legjobb a felkockázott, kicsit száraz kifli vagy zsemle, de a kenyér is megteszi. Egy serpenyőben egy kevés olajjal pirítsd meg őket lassú tűzön. Sok recept a sütőt ajánlja, de én jobban szeretem látni, hogy haladunk. Amikor kész, szórd meg sóval, borssal és fokhagymaporral.
Térjünk vissza a közben krémesre sült fokhagymákhoz: miután kicsit kihűltek, nyomd ki a gerezdeket abba a lábasba, ahol a leves lesz. Tedd bele a krémsajtot is, és egy kis vízzel turmixold össze a hozzávalókat.
Most jön a finomhangolás: hígítsd fel a fokhagymakrémlevest annyi vízzel, eseteg tejjel vagy tejszínnel, hogy pont a megfelelő állagot kapd, és fűszerezd sóval, borssal, snidliggel és – ha nem elég intenzív a fokhagymaíz – szárított fokhagymaporral. A levesbetéttel tálald.
Jó étvágyat!
Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix