Finom, laktató és meleg húsgombócleves. Kell ennél több?
Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 10 dkg zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg cérnametélt
A húsgombóchoz:
- 40 dkg darált hús (sertés, csirke, pulyka vagy akár borjú)
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kevés zsemlemorzsa
- só
- bors
Elkészítés:
A vöröshagymát meghámozom, és apró kockákra vágom. Egy nagyobb lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát, és a Keveremkavarom receptje szerint aranybarnára pirítom. Hozzáadom a meghámozott, kisebb kockákra vagy karikákra vágott répaféléket és a borsót, majd kicsit összepirítom őket.
A zöldségeket annyi vízzel öntöm fel, amennyi bőven ellepi, majd ha felforrt, ízlés szerint sóval és borssal ízesítem, valamint a petrezselymet is hozzáadom.
Míg fő a leves, elkészítem a húsgombócokat: a darált húst összegyúrom a tojással és a zúzott fokhagymával, végül sóval és őrölt borssal ízesítem. Egy kis zsemlemorzsa hozzáadásával adom meg neki a megfelelő szilárdságot. Benedvesítem a kezeimet, így gyúrok belőlük tetszőleges méretű gombócokat, majd a félig megfőtt zöldségekhez adom őket. Lassú tűzön hagyom, hogy megfőjenek, majd ha készen vannak, sós vízben kifőzött cérnametélttel tálalom a levest.
Tipp:
A leves önmagában is tartalmas, így a fogyókúrázók is jóllakhatnak a cérnametélt nélkül is.