Ugyan még süt a nap, ereje egyre enyhül, és ahogy jön az ősz, úgy hagynak űrt maguk után a friss nyári gyümölcsök. Ebben a meggyes süteményben az a jó, hogy – amellett, hogy isteni finom – fagyasztott meggyre van hozzá szükség, úgyhogy ha már nincs hely a gyümölcstől fagyasztóban, ideális választás, ha helyet akarsz csinálni. Elkészítése nem tart tovább 50 percnél, amiből fél óra a süléssel telik.
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak sütőpor
- 175 gramm joghurt
- 100 ml olaj
- 4 tojás
- 60 dkg mélyhűtött meggy
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra melegítem. (Sok recept kezdődik így teljesen feleslegesen, de ez a tészta olyan hamar megvan, hogy tényleg nem érdemes későbbre hagyni a sütő bekapcsolását.)
Elsőként összekeverem a lisztet, a porcukrot és a sütőport, majd hozzáöntöm a joghurtot, az olajat és a tojást, ezután pedig alaposan összekeverem.
Egy nagyobb tepsit alaposan kikenek vajjal, kilisztezem, és beleöntöm a tésztát úgy, hogy egyenletesen elterüljön.
A meggyet kiveszem a mélyhűtőből és lisztben alaposan megforgatom, majd így, lisztesen dobálom bele a tésztába.
A sütőbe csúsztatom a tepsit és 30 percig sütöm. Ez idő elteltével villával ellenőrzöm, megsült-e: ha nem marad a villán a tisztából elkészült a sütemény.
Tipp:
Ha épp nincs meggy, cseresznyéből is készíthető, és ugyan így is nagyon finom, elvész az a pikáns íz, amit a meggytől kap a sütemény.
Nyitókép forrása: Karsa Tímea