A farsang a vidámság, zajos mulatságok és természetesen a finomabbnál finomabb ételek ideje. Lássuk, melyek azok a fogások, amik nem hiányozhatnak az asztalról!
- Farsangi fánk
Hozzávalók: 500 g finomliszt, 2.5 dkg friss élesztő, 1 ek cukor, 1 ek rum, 3.5 dl tej, 1 db tojás, 75 dkg sertészsír
Elkészítés
A tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez. Hozzáadjuk a maradék tejet is, a tojást és a rumot. Fakanállal elkezdjük verni, és jó 10 percen át dolgozunk rajta, míg hólyagos, sima tésztát nem kapunk. A tetejére szórunk egy kis lisztet, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, és kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk. Ismét letakarjuk, és fél órán át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen. Ha kész, felforrósítjuk a zsírt, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró zsírba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja, megfordítjuk (ha elég jól dolgoztunk, és mély a lábasunk, maguktól megpördülnek, amint hozzájuk értünk). Lecsöpögtetjük, és még melegen fogyasztjuk őket. - Savanyú becsinált leves
Hozzávalók: 40 dkg sertéslapocka, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1/4 zellergumó, 1 kis fej karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, ecet, só, őrölt fehérbors
Elkészítése: A húst alaposan átmossuk, felkockázzuk. A zöldségféléket megtisztítjuk, szintén kockára vágjuk őket, a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk. Egy közepes fazékban az olajon fehéredésig pirítjuk a felkockázott húsit, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1,5-2 liter vízzel. Amikor a hús félpuhára főtt, beleadjuk a zöldségféléket és a petrezselyem zöldjét, készre főzzük. Ezután a levest lehúzzuk a tűzről, lassan belehabarjuk a tojássárgákkal elkevert tejfölt, végül ízlés szerit az ecettel enyhén savanykásra ízesítjük. Forrón tálaljuk. - Farsangi részeges csirke
Hozzávalók: 1 közepes csirke, 10 dkg vaj, 3 dl száraz fehérbor, 20 dkg füstölt húsos szalonna, majoránna, őrölt bors, só
Elkészítése: A csirkét alaposan átmossuk, megszárítjuk. Kívül-belül besózzuk, belsejét majoránnával és borssal, külsejét őrölt borssal fűszerezzük. Egy magas falú tepsibe helyezzük, leöntjük a felolvasztott vajjal, aláöntjük a bort, fóliával letakarva pároljuk, ha igényli, az elpárolgó bort pótoljuk. Amíg csirke párolódik, a szalonnát vékonyra szeleteljük. Amikor a csirke megpuhult, betakarjuk a szalonnaszeletekkel és ropogósra sütjük. - Gombás-boros sertéspecsenye
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 10 dkg gomba, 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 2 db zsemle, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 1 dl paradicsomlé, 3 dl fehérbor, 1-2 evőkanál libazsír, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt szegfűbors, őrölt fehérbors, só
Elkészítése: A húst 4 nagy szeletre vágjuk, alaposan kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük pihenni. A gombát felszeleteljük, a megtisztított zöldségeket felkockázzuk, a petrezselyem zöldjét felaprítjuk. A zsemléket beáztatjuk egy kis borba, majd lazán kinyomkodva egy keverőtálba helyezzük. A libazsíron megpirítjuk a gombát, a zöldségeket enyhén sós vízben megpároljuk, mindkettőt beleadjuk a keverőtálban lévő zsemlékhez, megszórjuk a petrezselyem zöldjével, beleütjük a tojást, fűszerezzük, kézzel alaposan összedolgozzuk, majd az egészet ledaráljuk. A hússzeleteken elosztjuk a tülteléket, feltekerjük őket, hústűvel rögzítjük. Egy méretes serpenyőben a maradék libazsíron állandóan forgatva pirosra sütjük. Aláöntjük a paradicsomlevet és a bort, majd készre pároljuk. Az elkészült húst felszeleteljük, párolt zöldségekkel tálaljuk. - Konyakos kacsa
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 10 dkg császárszalonna, 5 dkg liszt, 2 dl vörösbor, 5 cl konyak, 15-20 dkg kacsamáj, 5 dkg vaj, 1 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 db babérlevél, kakukkfű, só
Elkészítése: A kacsát megszabadítjuk az aprólék részeitől, a hagymát negyedeire vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, mindezeket kevés olívaolajon megpirítjuk. Megszórjuk a liszttel, ráöntjük a konyakot, a vörösbort, és kevés vizet is adunk alá. Az apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük, babérlevéllel, kakukkfővel és sóval ízesítjük. Fedő alatt erős tűzön 35-40 percig forraljuk, majd finom szűrőn leszűrjük. A kacsa máját kevés vajban átsütjük, áttörjük és hozzáadjuk a mártáshoz. Közben a kacsát a sütőben ropogósra sütjük. Amikor elkészült, kiemeljük egy vágódeszkára, feldaraboljuk, tálra rendezzük. Zsírját a mártásba öntjük és összedolgozzuk. A mártással meglocsoljuk a kacsát, végül pirított burgonyával tálaljuk.
Borítókép forrása: Pixabay