A McDonald’s világszerte ismert gyorsétteremlánc, és még azok is ismerik a Big Macet vagy a sült krumpliját, akik nem járnak gyakran gyorséttermekbe.
De vannak olyan érdekességek és apróságok a McDonald’s-os ételekkel kapcsolatban, amelyek meglepetésként érhetnek még egy rutinos vendéget is! Az ikonikus sült krumpli összetevői, a speciális szószok és a formatervezett csirkefalatok mind azt mutatják, hogy a Mekis ételek kialakításánál és fejlesztésénél sok szempontot figyelembe vesznek. Legyen szó az alapanyagok beszerzéséről, a különleges összetevőkről vagy az időszakos ételekről, a McDonald’s folyamatosan újításokkal és izgalmas megoldásokkal tartja fenn az érdeklődést világszerte.
Ha érdekel, mi rejlik a jól ismert Mekis ízek mögött, és mi az, amit még biztosan nem tudtál ezekről az ételekről, akkor olvass tovább!
1. A sült krumpli titkos összetevője
A McDonald’s sült krumplija talán az egyik legikonikusabb étel, amit valaha készítettek, és sokan úgy gondolják, hogy különleges íze van. Az eredeti recepthez régen marhafaggyút használtak az ízesítéshez, amit ma már nem alkalmaznak, hogy növényi olajjal készülhessenek az ételek. Viszont az USA-ban például a sült krumpli különleges fűszeres ízt kap, egy természetes aroma hozzáadásával, ami részben marhahúsból származik. Ez az ízvilág azonban régiónként eltérő lehet, mivel néhány országban a vegetáriánus elvekhez igazodva teljesen húsmentesen készítik a sült krumplit.
2. A Big Mac szósz receptje
A Big Mac ikonikus ízét a speciális szósz adja, amelynek eredeti receptje éveken át titokban maradt. Ez a szósz egy gondosan összeállított, különleges keverék, amely majonézből, mustárból, ecetből, édes-savanyú szószból, és számos fűszerből áll. A ’70-es években a szósz receptjét szinte teljes titok övezte, ma azonban már megismerhetjük az összetevőket. A szósz különleges összetevői közt szerepel a paprika, a fokhagyma és az apróra vágott savanyú uborka is, ami sajátos karaktert ad neki.
3. A McNuggets formája nem véletlen
Talán sosem figyeltél rá, de a McDonald’s csirkefalatjai, a McNuggetsek, négy különböző formában készülnek: csizma, kerek, harang és csont. Ezek a formák nem csak véletlenek, hanem szándékosan kialakítottak. A formai változatosság biztonsági okokból fontos, hiszen így egyenletesebben sülhetnek át az egyes falatok. Ez azért lényeges, hogy minden falat tökéletesen ropogós, ugyanakkor omlós legyen belül.
4. Hogyan kerül a „tökéletes” saláta a Mekibe?
Bár sokan a Mekit leginkább a burgereiről ismerik, az étteremlánc évek óta kínál friss salátákat is. Ezek a saláták szigorú minőségellenőrzésen mennek keresztül, hogy mindig frissen és ropogósan érkezzenek a tálcádra. A McDonald’s saját beszállítói láncot alakított ki, amely gyorsítja a beszerzést és csökkenti a tárolási időt. Ennek eredményeképpen a salátáik nagyon rövid időn belül, szinte közvetlenül a termelőtől érkeznek az éttermekbe.
5. A Mekis shake-ek „tej”-titka
A McDonald’s shake-eket nem nevezhetik hivatalosan „milkshake”-nek minden országban, mivel egyes helyeken nem teljes tejből készülnek, hanem tejalapú keverékből. Az ízesített tejtermék keverékeket a gyors elkészítés érdekében állítják elő, és különböző gépekkel habosítják, hogy selymes és krémes legyen az állaguk. Bár sokak számára a shake így is tökéletes desszert, ez a tény meglepő lehet azok számára, akik mindig is azt hitték, hogy a Mekis shake valódi tejből készül.
6. Miért nem penészedik meg a Mekis hamburger?
Gyakran hallani, hogy a McDonald’s hamburgerei hosszú idő után sem penészednek meg. Ennek oka nem a tartósítószerekben, hanem az elkészítési folyamatban és a tárolásban keresendő. Mivel a hús és a zsemle nagyon alacsony nedvességtartalommal készül, a hamburger gyakorlatilag „kiszárad” ahelyett, hogy megpenészedne. Ha a levegő páratartalma alacsony, a penészgombák nem tudnak elszaporodni, így a burger évek múltán is csak kiszárad, de nem romlik meg.
7. A Happy Meal története
A Happy Meal, vagyis a gyerekeknek szánt menü 1979-ben jelent meg először az Egyesült Államokban, és azonnal sikeres lett. Az ötlet az volt, hogy a gyerekek is kapjanak valami különlegeset – és így született meg a játékokkal kiegészített menü. Az évek során a Happy Meal játékai különleges gyűjtői tárgyakká váltak, és egyes ritka darabok azóta már komoly értéket képviselnek a gyűjtők körében.
8. A McRib visszatérésének titka
A McRib szendvics egy időszakos különlegesség, amelynek megjelenése mindig nagy érdeklődést vált ki a rajongók körében. Az, hogy a McRib nem része az állandó kínálatnak, tudatos stratégia, amely még inkább fokozza az iránta való keresletet. Amikor szezonálisan visszatér, a vásárlók gyakran versengenek, hogy elcsípjék a limitált ideig kapható szendvicset.
9. Az almás pite különleges sütési módja
A Mekis almás pite a kezdetekben olajban sült, ami ropogós külsőt adott neki. Később azonban a sütési módszeren változtattak, és manapság a legtöbb helyen sütőben sütik, így egészségesebb verziót kínálhatnak, amely még mindig ugyanolyan ízletes. Az almás pite egy klasszikus desszert maradt, de a sütési módszer változtatása révén jobban megfelel a modern fogyasztói igényeknek.
10. Az „extra” zsemle Big Mac-ben – praktikus okokból
A Big Mac közepén található harmadik zsemleszeletet nem csak esztétikai vagy mennyiségi okokból adják hozzá. Az extra szelet segít a szendvics összetartásában, megakadályozza, hogy az összetevők kicsússzanak, és a szendvicset könnyebben ehetővé teszi. Így nemcsak a méretet növeli, hanem praktikus szerepet is betölt a Big Mac ikonikus szerkezetében.