Barion Pixel Világvége mítoszok: Nostradamus mellett többen is megjósolták a világ pusztulását – Coloré

Világvége mítoszok: Nostradamus mellett többen is megjósolták a világ pusztulását

2024. 10. 14.

Nostradamus mellett többen is megjósolták a világ pusztulását

Az emberiség története során mindig is foglalkoztatta az embereket a világvége gondolata. Számos civilizáció, vallási vezető, próféta és tudós próbálta megjósolni, hogy mikor ér véget a világ, és milyen katasztrófák vezetnek el az apokalipszishez. A világvége jóslatok sokszor az emberek bizonytalanságát, félelmeit és a jövőtől való rettegését tükrözik. Amikor a társadalom nehézségekkel küzd, legyen az háború, gazdasági válság vagy környezeti katasztrófa, az apokalipszis gondolata szinte megnyugtató választ adhat a jelenlegi problémákra. Ugyanakkor a világvége mítoszok terjedése sokszor profitot termel a prédikátorok és a média számára, akik hasznot húznak a pánikkeltésből. Mutatjuk, kik és mikor jövendölték meg a világ végét, és mi történt valójában.

Többen is megjósolták a világvégét, fotó: Gettyimages
Többen is megjósolták a világvégét, fotó: Gettyimages

1. A maják 2012-es próféciája

Az egyik legismertebb világvégemítosz a maja naptárhoz kötődik, amely szerint 2012. december 21-én véget ér egy nagy ciklus, és sokan ezt a világ végének tekintették. A valóságban a maja naptár egyszerűen egy új ciklust kezdett, és nem történt globális katasztrófa.

Többen is megjósolták a világvégét, fotó: Gettyimages, maják
fotó: Gettyimages

2. Nostradamus és a rejtélyes jóslatai

Nostradamus, a 16. századi francia jós híres jóslataival vált világhírűvé, amelyek homályos megfogalmazásuk ellenére rengeteg embert foglalkoztatnak a mai napig. Egyesek úgy vélik, hogy Nostradamus 3797-re jósolta a világ végét, míg mások szerint már számos, azóta bekövetkezett eseményt is előre látott, de ezek közül egyik sem bizonyult tényleges világvégének. A próféciái többnyire homályosak és szimbolikusak, így gyakran félreértelmezhetők.

Michel Nostradamus
Michel Nostradamus,fotó: Gettyimages

3. A Halley-üstökös és az 1910-es pánik

1910-ben az emberek világszerte pánikba estek, amikor kiderült, hogy a Halley-üstökös elhalad a Föld közelében. Sokak szerint az üstökös mérgező gázokat hoz magával, amelyek elpusztítják az életet a bolygón. Bár az üstökös valóban elhaladt a Föld mellett, semmilyen káros hatása nem volt a bolygóra, és az emberek félelmei alaptalannak bizonyultak.

4. William Miller prédikátor 1844-re ígérte a világvégét

William Miller egy amerikai prédikátor volt, aki azt állította, hogy 1844. október 22-én véget ér a világ. Hívei, akiket Milleritáknak neveztek, lelkesen készültek az eseményre, sokan eladták vagy elhagyták otthonaikat, várva a megjövendölt apokalipszist. Amikor a nap eljött és elmúlt, de semmi sem történt, a jelenséget „Nagy Csalódásnak” nevezték el, és a mozgalom szétesett. Ez az esemény azonban inspirálta az adventista mozgalom későbbi kialakulását.

Többen is megjósolták a világvégét, fotó: Gettyimages
fotó: Gettyimages

5. Y2K

Az ezredforduló körül rengeteg spekuláció született arról, hogy 2000. január 1-jén, az úgynevezett Y2K problémának köszönhetően a világ számítógépei összeomlanak, és káoszt okoznak. Az emberek attól tartottak, hogy a számítógépek nem tudják kezelni a dátumváltást, ami globális technológiai katasztrófához vezethet. Bár néhány rendszerben előfordultak kisebb hibák, a világvégét elkerültük, és a probléma sokkal kisebb volt, mint ahogyan azt előre jelezték.

7. A Jehova tanúi többször keltettek világvége pánikot

A Jehova Tanúi vallási mozgalom története során többször is megjósolták a világ végét, többek között 1914-re, 1925-re és 1975-re. Az első dátumhoz az első világháború kitörését kapcsolták, ami szerintük az apokalipszis kezdete volt. Azóta számos újabb jóslatot tettek, de egyik sem vált valóra, és a szervezet fokozatosan elmozdult az apokaliptikus jóslatoktól.