Barion Pixel A brit királyi családnál újabb kisbaba érkezik – Ezért nem kap királyi címet – Coloré

A brit királyi családnál újabb kisbaba érkezik – Ezért nem kap királyi címet

2024. 10. 02.

Újabb kisbaba érkezik a királyi családba, mégpedig Beatrice hercegnőékhez, ám legnagyobb meglepetésre titulusa szerint átlagos kisgyerek lesz. Utánajártunk, hogy miért.

Beatrice hercegnő 2025. első felében megszülető gyermeke a tizenegyedik lesz a brit királyi család trónöröklési sorában, de ennek ellenére rá más szabályok vonatkoznak, mint másodfokú unokatestvéreire, mint például Vilmos és Katalin illetve Harry és Meghan gyermekeire.

A brit királyi család új tagja

A kisbaba várhatóan jövő év tavaszán születik, és Beatrice hercegnő illetve férje, Edoardo Mapelli Mozzi második gyermeke lesz. Sienna nevű hároméves kislányuk kap kistestvért, ám ahogyan Sienna, az új jövevény sem fog királyi címet viselni. Azzal, hogy az öröklési lista tizenegyedik helyére kerül, a tizenkettedik helyre tolja Beatrice húgát, Eugenie hercegnőt.

A brit királyi család Beatrice hercegnő gyermekét köszöntheti, aki bár a tizenegyedik az öröklési sorban, nem kap titulust / Kép forrása: Dan Kitwood / Getty Images
A brit királyi család Beatrice hercegnő gyermekét köszöntheti, aki bár a tizenegyedik az öröklési sorban, nem kap titulust / Kép forrása: Dan Kitwood / Getty Images
https://colore.hu/divat/oltozkodes/menyasszonyok-a-brit-kiralyi-csaladban/

A jövőre megszülető kisbaba II. Erzsébet tizennegyedik dédunokája lesz, ám a dédunokai lét önmagában nem predesztinál a trónra kerülésre, ugyanis ahhoz, hogy uralkodó legyen valaki, a nagyszülőjének kell uralkodnia. Így tehát automatikusan csak úgy kapható a királyi cím, ha egy király vagy királynő unokájaként jegyzik az embert. Ezt a szabályt II. Erzsébet nagyapja, V. György király fektette le, így a királyi cím gyermekekre és unokákra vonatkozik, és leginkább az uralkodó legidősebb gyermekének elsőszülöttjére. Ezért Károly király legnagyobb fiára, Vilmosra és elsőszülött gyermekére, György hercegre várhat uralkodás a hagyományos szabályok szerint, ám Erzsébet királynő 2012-ben módosított, így már Vilmos másik két gyermeke is viselheti a hercegi illetve hercegnői címet. Ennek értelmében Beatrice hercegnő, a két szabály keveredése miatt gyermeke már nem kaphat hercegi vagy hercegnői címet. Bár kérvényezhetik, hogy titulust kapjon, elsőszülött lányuk esetében nem éltek ezzel a lehetőséggel, így vélhetően a második gyermeknél sem fognak.

Forrás: Daily Mail.

Nyitókép forrása: Getty Images