Barion Pixel Egy éve hunyt el II. Erzsébet – Fia, a király így adózik emlékének – Coloré

Egy éve hunyt el II. Erzsébet – Fia, a király így adózik emlékének

2023. 09. 08.

Már egy éve annak, hogy II. Erzsébet királynő örökre lehunyta a szemeit. Fia és családja megemlékezik az évfordulóról, és Anglia-szerte is adóznak az egykori királynő emlékének.

2022. szeptember 8-án II. Erzsébet elhunyt. Bár rebesgették, hogy gondok vannak az egészségével, halála előtt két nappal találkozott az új miniszterelnökkel, így senki nem számított arra, hogy ilyen hirtelen kell elbúcsúzni tőle.

Az Egyesült Királyság leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója halálának első évfordulója alkalmából Károly király és felesége, Kamilla egy privát szertartáson emlékeznek meg a királynőről. A helyszín a skóciai Crathie Kirk templom, melyet annak tiszteletére választottak, hogy annak idején Erzsébet is sokat járt ide imádkozni.

II. Erzsébet – Az első év nélküle

Károly király és Kamilla királyné a napot azon a balmorali birtokon töltik, ahol Erzsébet királynő elhunyt. Várhatóan csatlakozik hozzájuk Vilmos és Katalin is. A király nem tervez szólni az emberekhez, ám egy eddig nem látott képet tett ki édesanyjáról a közösségi médiára, és pár sort is írt mellé:

Őfelsége halálának és az én trónra lépésem első évfordulóján nagy szeretettel emlékezünk meg az ő hosszú életéről, odaadó szolgálatáról és mindarról, amit oly sokunknak jelentett. Én is mélyen hálás vagyok azért a szeretetért és támogatásért, amelyet feleségem és én magam ebben az évben kaptunk, miközben mindent megteszünk, hogy mindannyiuk szolgálatára álljunk.

Károly számára azért is emlékezetes ez a nap, mert édesanyja halálával ő lett az új uralkodó, s idei koronázásával esküt is tett arra, hogy szolgálni fogja a népét, épp úgy, ahogy édesanyja tette.

Anglia jelenlegi miniszterelnöke is megemlékezett Erzsébetről, akit egy bölcs, kecses, és melegséget sugárzó asszonynak jellemzett. Liz Truss, aki miniszterelnökként utoljára találkozott az uralkodóval úgy emlékezett vissza, hogy Erzsébet nyugtatta, hogy hamarosan újra találkoznak. Akkor még egyikük sem tudhatta, hogy két nappal később jön a hír a királynő haláláról.

II. Erzsébet és Károly 1952-ben / Kép forrása: Lisa Sheridan / Getty Images
Erzsébet királynő és Károly 1952-ben / Kép forrása: Lisa Sheridan / Getty Images

Korábban már Harry is szót ejtett az évforduló közeledtéről, s mint mondta, hiszi, hogy nagymamája mindannyiunkra lenéz.

Az emlékezés jegyében a Hyde Parkban 41 ágyú fog tisztelegni Erzsébet királynő emléke előtt, a Towerben pedig 62 ágyút készítettek be az eseményre.

A Westminster apátságban angol idő szerint délután 1 órakor megszólalnak a harangok, ám ezek már Károlynak, s egy éve történt trónra lépésének szólnak.

Forrás: Inews.