Barion Pixel 10 étel magas vérnyomás ellen – Így csökkentheted természetes módon – Coloré

10 étel magas vérnyomás ellen – Így csökkentheted természetes módon

2024. 08. 28.

A magas vérnyomás sokaknak probléma, ám nem kell feltétlenül gyógyszerhez nyúlnunk, ha ettől szenvedünk.

Ha magas vérnyomással küzdünk, általában gyógyszert kell szednünk, ám bizonyos ételek is segíthetnek abban, hogy helyreálljanak az értékeink. A gyümölcsök, zöldségek, magvak, halak és bizonyos fűszerek, mint például a fahéj is jó hatással vannak a vérnyomásra.

10 étel az alacsonyabb vérnyomásért

Számos módon elkészíthetjük az alábbi élelmiszereket, ám tény, hogy nyers formájában váltják ki legjobban a hatásukat. Mindennek ellenére használjuk fel bátran őket, ahogyan szeretnénk, mert a lényeg a rendszeres fogyasztásukon van.

Bogyós gyümölcsök

Az áfonya az egyik legjobb antioxidáns, hiszen antociánokat tartalmaz, ami kifejezetten jó magas vérnyomásra. Együk a bogyós gyümölcsöket étkezés utáni nassolnivalóként, szórjuk reggel zabpehelyre, vagy turmixként is fogyaszthatjuk!

Banán

A banánban található kálium is segítségünkre lehet, amit fogyaszthatunk magában, turmixban vagy süteményekben is. Káliumban gazdag élelmiszer még a sárgabarack, a lencse, az aszalt szilva és a krumpli is, így ezeket is gyakorta fogyasszuk!

Cékla

A cékla jótékony hatásai jól ismertek, és annyi más mellett a vérnyomásra is pozitívan hat. Érdemes kifacsarni a levét, és további zöldségek levével együtt fogyasztani, de sülve és főzve is isteni finomság!

Étcsokoládé

Az étcsokoládé kedvelőinek jó hír, hogy a kakaóban is vannak flavonoidok, azaz antioxidánsok, aminek számos előnyös hatása van. Ez nem jelenti azt, hogy végtelen mennyiségű csokoládét együnk, hiszen az elhízás sem a barátunk, ha magas vérnyomsáról van szó, ennek ellenére érdemes bekapni egy-egy kockával.

A magas vérnyomás ellen az étcsoki is kiváló segítség, de vigyázzunk, nehogy átessünk a ló túloldalára! / Kép forrása: fcafotodigital / Getty Images
A magas vérnyomás ellen az étcsoki is kiváló segítség, de vigyázzunk, nehogy átessünk a ló túloldalára! / Kép forrása: fcafotodigital / Getty Images

Kivi

A kiviből már napi két darab is elég, hogy csökkentse a szisztolés vérnyomást. Viszgálatok szerint azok, akik hét héten keresztül napi két kivit ettek reggeli előtt, kimutathatóan csökkentették a szisztolés vérnyomásukat. A gyümölcs további előnye, hogy C-vitaminban gazdag, és a C-vitamin pótlása önmagában elősegíti a vérnyomás normalizálását.

Görögdinnye

Citrullin-tartalma miatt kiváló erővel bír a nyár sztárja, a dinnye is. Segít a szervezetnek nitrogén-oxidot termelni, ami egy olyan gáz, ami ellazítja az ereket, és rugalmasságra ösztökéli az artériákat. Fogyasszuk hát gyümölcsléként, salátákban, turmixokban vagy levesként!

Zab

A zab rostjaival járul hozzá egészségünkhöz: egy rágcsálókon végzett tanulmány kimutatta, hogy a zab fogyasztása csökkenti a stressz mértékét a magas vérnyomású patkányokban. Bár embereken további kutatásokra van szükség, ez mindenképp jó jel. A zabot fogyaszthatjuk reggeliként, panírban liszt helyett, vagy joghurtban.

Leveles zöldségek

A nitrátokban gazdag leveles zöldségek, mint a káposzta, a salátafélék, a spenót, a sóska vagy a mángold mind szívünk egészségét védik. Számos módja van elkészítésüknek rakott, leves, főzelék vagy saláta formájában.

Fokhagyma

Tudvalévő, hogy a fokhagyma valóságos csodaszer: nemcsak antibiotikus és gombaölő hatása van, hanem a vérnyomásnak is jót tesz, ráadásul a koleszterinszint csökkentésében is részt vesz!

Hüvelyesek

A különböző hüvelyesek, úgy, mint a lencse, a bab vagy a borsófélék nemcsak fehérjében gazdagok és laktatnak, hanem a vérnyomásra is pozitívan hatnak. Ehetjük levesek, krémlevesek vagy főzelékek formájában, de salátát is feldobhatunk vele, de akár hús helyett is használhatjuk őket!

Fontos, hogy a gyógyszert nem helyettesíti a fenti ételek fogyasztása, és ha kísérletbe kezdenénk, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal.

Forrás: Medical News Today.

Nyitókép forrása: Getty Images