Barion Pixel Könnyű, egészséges és finom: köleskrokett tejszínes spenóttal – Coloré

Könnyű, egészséges és finom: köleskrokett tejszínes spenóttal

2023. 04. 25.

Ha diétázunk, vagy csak éppen valami könnyebbet ennénk, mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a köleskrokettet, amihez isteni, tejszínes spenótot kínálhatunk!

A kölest sokan úgy ismerik, mint a hullámos papagájok eledelét, pedig a megfelelő formában emberi fogyasztásra is alkalmas. Nemcsak azért érdemes kölest enni, mert a diétás ételek listáját gyarapítja, hanem azért is, mert rendkívül gazdag B-vitaminokban, és többek közt folsav és vas is található benne.

A spenótnak sem kell szégyenkeznie, ugyanis bővelkedik antioxidánsokban, és A-, C-, E-, és K-vitaminokban is. Magas a magnéziumtartalma, emellett pedig a köleshez hasonlóan folsav és vas is található benne.

Hozzávalók:

  • 15 dkg köles
  • 1 közepes tojás
  • snidling
  • 70-80 gramm feta sajt
  • zabkorpa
  • olaj a sütéshez
  • 40 dkg friss spenótlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy evőkanál vaj
  • 100 ml főzőtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • szerecsendió

Így készül a köleskrokett spenóttal:

Elsőként elkészítem a kölest. Erre több módszer is van. Az első, hogy 110 fokos vízgőz felett puhára párolom egy párolóbetétes fazékban. Ezzel a módszerrel nagyjából 15 perc alatt elkészítem, egy laposabb tányérra terítem és hagyom kihűlni. Ha nem áll rendelkezésre ilyen fazék, egy órára beáztatom a magokat, leöntöm róluk a vizet, majd átmosom, és kétszeres mennyiségű vízben felteszem főni. Ízlés szerint sózom, és forrás után fedő alatt alacsony lángon 20-30 percig főzöm, vagy addig, amíg a köles meg nem dagad. Ha ez megvan, lehúzom a tűzről, lefedem, és hagyom, hogy a gőzben megpuhuljon.

Ha puha a köles, hozzámorzsolom a feta sajtot, mehet bele a tojás, az aprított snidling és a liszt, majd jó alaposan összedolgozom a masszát. Nedves kézzel kroketteket formázok, amiket zabkorpában vagy hagyományos morzsában megforgatok. Ebből a mennyiségből nagyjából 13-14 krokettem lesz.

Ha elkészültem a krokettekkel bő, felforrósított olajban aranybarnára sütöm őket.

Míg sülnek, gyorsan elkészítem a spenótot is! A leveleket megmosom, a szárakat eltávolítom. A fokhagymagerezdeket megpucolom, lereszelem és a forró vajra dobom. Amikor elkezdem érezni az illatát rádobom a spenótot, majd sózom, és szerecsendióval ízesítem. Fedő alatt 5-6 percig párolom a leveleket.

A tejszínt csomómentesre keverem egy kevés liszttel, és ha úgy ítélem meg, egy kis vízzel hígítom. Rácsorgatom a spenótra, és folyamatos keverés mellett besűrítem.

Frissen tálalom.

Nyitókép forrása: Hadarik Rita