Barion Pixel Így mulat a madzagfalvi, avagy a 26. Madzagfalvi Napok – Coloré

Így mulat a madzagfalvi, avagy a 26. Madzagfalvi Napok

2024. 08. 15.

A nyár a fesztiválozás és a szabadtéri programok időszaka. Szerte az országban különböző rendezvényekkel várják az érdeklődőket. A 26. Madzagfalvi Napok is most kerül megrendezésre.

Ahány város, annyi név, ám ahogy az embereket is illetik becenévvel vagy gúnynévvel, úgy a településeket is. A csendes dél-alföldi kisváros, Békés ismert Madzagfalvaként is.

Egy igazi békésinél…

…mindig van madzag. Ennek a frázisnak népi monda a gyökere, mely szerint Békés lakói elkerítették a városukat madzaggal annak érdekében, hogy azok a tanyasiak, akik nem járultak hozzá a harangtorony megépítéséhez, ne hallhassák a szépen szóló harangot.

Nem szép és nem is eszes húzás volt ez a békési polgároktól, de a mendemonda megmaradt és most már 26. alkalommal rendezvénnyel megünneplik Madzagfalvát. Hamarosan kezdetét veszi a Madzagfalvi Napok, amelyről a szervezőt kérdeztem. Dr. Pappné Darida Andreával, a Békés Városi Kulturális Központ, Könyvtár, Múzeum és Sport Nonprofit Kft.vezetőjével beszélgettem az eseményről.

Meséljen röviden a rendezvény múltjáról, jelenéről és jövőjéről!

A régi békésiek úgy tartották, hogy az nem igazi békési, akinek nincs a zsebében madzag, amivel számos dolgot meg is tudtak javítani. A madzag a békési ember szimbólumává vált, ami a helyiek leleményességét, ügyességét szimbolizálja.

Barta István Zoltán ötletgazda kezdeményezésére 26 évvel ezelőtt indult el a Madzagfalvi Napok. Az ötletgazda amerikai útja során találkozott egy haranggal kapcsolatos legendával, és ekkor villant be neki, hogy Békésnek is van ehhez hasonló története. A történet lényege, hogy a városlakók körbekerítették a városukat egy jó erős madzaggal, hogy a tanyasiak, akik nem adtak pénzt a város harangjához- ne hallhassák annak zengését. Huszonhat évvel ezelőtt 1998-ban ünnepelték Békés újbóli várossá nyilvánításának huszonötödik évfordulóját. Ekkor közel 5 km madzagot kötöttek össze a városiak és körbekerítették vele Békés óvárosi részét. Ettől az évtől indult el a Madzagfalvi Napok, ami 2020-ig szeptember első hétvégéjén került megtartásra.

A város közvéleménykutatást végzett 2020-ban a lakosság körében, hogy az időpont maradjon-e szeptember hónapban. A város lakossága az augusztus 20 ünnep köré szavazta meg az eseményt. Emiatt négy éve az augusztus 20-i ünnepség köré szervezzük meg a három napos programsorozatot.

Madzagfalvi napok
A Madzagfalvi Napok fellépői

Ha jól tudom, nemcsak az időpont, de maga az esemény napjaiban is változás történt.

Amikor még szeptember hónapban került megrendezésre a program, ott a költségek tükrében hozták meg a döntést és az sem volt szerencsés, hogy ugyanerre a szeptemberi hétvégére esett a Megye Nap is Békéscsabán. Békéscsaba közelsége miatt a programok látogatottsága megosztotta a közönséget, ez is indokolta a változtatást. 2021-től már három napos az augusztus 20-i ünnepkör köré szervezett Madzagfalvi Napok.

Az utóbbi négy év több változást is hozott a programokban. A meglévő programelemek, a civil szervezetek és intézmények bemutatkozása mellett egyre több karitatív esemény is kísérőeleme a rendezvénynek. További változtatás, hogy délutántól a színpadi produkcióké a főszerep és fesztivál zenekarok szórakoztatják a látogatókat a mára már megyei szinten is elismert rendezvényen. A meghívott előadók nagy fesztiválok fellépői, így – úgy gondolom –, a békési fiatalok számára ez jó lehetőség, hogy saját városukban tudnak ingyenesen szórakozni.

A Madzagfalvi Napok jövőjére azt tudom mondani – látva a látogatószámot és az árusok, kiállítók érdeklődését –, hogy meghatározóvá vált Békés vármegyében, és évről évre nagyobb érdeklődés kíséri a programsorozatot.

Idén milyen különlegességgel készülnek?

Az állandó programelemek mellett minden évben próbálunk valamivel színesíteni az eseményt. Ebben az évben Szabó Zoltán békési lakos kezdeményezését karoltuk fel. Veterán Peugeot és Citroën gépjárművek találkozóját szerveztük meg a rendezvény első napján. A kilátogatók a tulajdonosoktól hallhatnak az autó történetéről és több gépjárműbe be is lehet majd ülni. Továbbá számos civil szervezet és városi intézmény számára biztosítunk bemutatkozási lehetőséget. Az idei évben több toborzó szervezet számára is lehetőséget biztosítunk. A legkaritatívabb program a Madzagfalvi Véradás lesz két napon keresztül.

  • Madzagfalvi napok
  • Madzagfalvi napok
  • Madzagfalvi napok

Eddig mekkora volt a legnagyobb látogatottság a Madzagfalvi Napok esetében és most mire számítanak?

A tavalyi évben volt a leglátogatottabb a rendezvény történetében. A három nap alatt közel 40.000 fő szórakozott a programjainkon. Bízom benne, hogy az idei évben is ilyen létszámmal számolhatunk majd.

Amióta Ön vette át a rendezvény szervezését, volt-e valamilyen különleges története, amelyet szívesen megosztana másokkal is?

A fellépők legtöbbször a szíves vendéglátásunkat köszönik meg és a profi hangosítást és szervezést. Saját élményem: A sürgősségi osztályon ültem lábsérülésem miatt, amikor egy eleki hölggyel beszélgetésbe kezdtünk, hogy ki honnan érkezett. Mikor én megmondtam, hogy Békésről, akkor elmondta, hogy járt nálunk a Madzagfalvi Napokon és nagyon tetszett neki a program és a város. Úgy gondolta, hogy Békés sokkal kisebb, igazából most látta meg csak, hogy mekkora valójában a település. Jó érzés volt az elismerő szavait hallgatni.

Egy ilyen több napos rendezvény megszervezése mögött hány szorgos kéz dolgozik és az igazi szervezési feladatok mikor kezdődtek meg?

Az új rendezvény szervezése már akkor megkezdődik, ahogy az aktuális  befejeződik. Ekkor a legfontosabb feladat a nagyzenekarok lefoglalása, mivel olyan zenekarokat kérünk fel, akik a „menők” és fontos, hogy időben tudjuk felkérni őket. Nekem nagy segítség az, hogy Békés Város Önkormányzata a Békés Városi Kulturális Nonprofit Kft. számára a pénzügyi keretet biztosítja. A programok szervezésében 7 fő, a megvalósításban a Kft. összes dolgozója szerepet vállal. Az állományi létszámunk 25 fő, de ilyenkor külső szakemberek is segítik munkánkat.

  • Madzagfalvi napok
  • Madzagfalvi napok
  • Madzagfalvi napok

Vannak-e visszatérő fellépők, akiket a közönség nagyon szeretett és szívesen is látogatnak vissza Békésre? 

Az én irányításom alatt minden évben olyan nagy zenekari fellépőt kértünk fel, akik vagy még nem, vagy nagyon régen jártak a városban. Mindig az újítás és a megújulás volt és van a vezetői koncepcióm központjában. Viszont a helyi és elszármazott művészeknek, énekeseknek lehetőséget biztosítunk. Ebben az évben a Belencéres Néptáncegyüttes lesz a helyi fellépő. Több évben is fellépett nálunk Csordás Ákos (az X-Faktor sztárja) énekes, aki szintén Békés szülötte.

  • Madzagfalvi napok
  • Madzagfalvi napok
  • Madzagfalvi napok
  • Madzagfalvi napok
  • Madzagfalvi napok

Van-e arról információ, hogy a legtávolabbról érkezett látogató honnan érkezett?

Az elszármazott békésiek találkozóját Békés Város Önkormányzata szervezi és a Madzagfalvi Napok első napján kerül megrendezésre. Ez a hagyomány nagyon régi, és minden évben visszatérő esemény.  A 2021. év a megújulás éve volt és ekkor szembesültünk vele először, hogy Budapestről, Szekszárdról, Pécsről is érkeztek látogatók.