A paradicsom – legyen az piros, sárga, gömb vagy ovális – rendkívül finom, és szinte minden fogásban remekel!
A paradicsom bár vitatható, hogy zöldség vagy gyümölcs, tény, hogy rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, de A-, és B-vitaminokban is bővelkedik. Nyers és főtt állapotban is kiválóan ízesíti az étkeket, és sok étel el sem képzelhető nélküle!
Paradicsomos receptek
Természetesen a nyár egyik slágere a lecsó, amit számos módon el lehet készíteni – a Nemzet Színésze, Szacsvay László például sörrel és tökkel bolondítja meg! Alábbi receptjeink azonban teljesen más ízeket hordoznak, mint a lecsó, de legalább annyira finomak!
Pikáns paradicsomleves kukoricával
A paradicsomleves rendkívül finom, különösen akkor, ha a paradicsom eredeti ízét mutatja meg!
Hozzávalók (4 főre):
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál koriandermag
- chili (ízlés szerint)
- só
- bors
- 1 evőkanál nádcukor vagy eritrit
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- 1 konzerv csemegekukorica
- 270 g passzírozott paradicsom
- 1 liter zöldségalaplé (vagy leveskockával felfőzött víz)
- friss bazsalikom (a tálaláshoz)
Elkészítés:
Elsőként egy mozsárban összetöröm a koriandermagokat. Ha nincs mozsár, zacskóba teszem és húsklopfolóval összetördelem. A vörös- és a fokhagymákat megpucolom, majd apróra vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a vöröshagymát, és üvegesre párolom, majd mehet rá a fokhagyma. Ezt is hevítem pár percig, és ha megmutatja az illatát, hozzáadom az összetört koriandermagokat, sózom, ízlés szerint borsozom, majd a chilit is hozzáteszem. Keverek rajta egyet, és mehet hozzá a paradicsom is, amit a cukorral vagy édesítőszerrel ízesítek.
Tíz percig főzöm, s ez idő elteltével leturmixolom, miáltal a majdani leves kellemesen krémessé válik. Ezután mehet bele a kukorica is, és egy liter zöldségből készült alaplé (vagy két leveskocka és víz).
Forralok rajta egyet, tálaláskor pedig friss bazsalikommal ízesítem.