A nyár tökéletes alkalom a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag ételek fogyasztására. A tikkasztó forróságban ugyanis a könnyebb, egészségesebb, lédúsabb táplálékok tudnak a igazán jól esni.
A gyomrunk megkímélése mellett, más szervünkre is jótékony hatással tud lenni, ha a nyári szezonban napi szinten eszünk zöldséget, méghozzá nagyobb mennyiségben. A meleg hónapokban rengeteg olyan zöldség van, amely szezonális, illetve igazi nyári ételek alapanyagaként is szolgál.
Válogatásunkban azért azokat a nagyszerű nyári zöldségeket gyűjtöttük össze, amelyekkel nemcsak az ízlelőbimbóinknak, hanem a szervezetünknek is jót tehetünk rendszeres fogyasztásukkal.
Cukkini
A cukkini talán az egyik legsokoldalúbb nyári zöldség. Egészséges, szénhidrátszegény alternatívája a tésztának, ha zoodle-t készítünk, és egyszerű nyári köret szeletelve és grillezve egyaránt. Ráadásul a cukkinit megtölthetjük darált marhahússal vagy kolbásszal a kiadósabb étkezés érdekében.
Paprika
A paprika szereti a meleget, így tökéletes a kertben való termesztéshez, amikor a hőmérséklet emelkedni kezd! A legjobb az egészben az, hogy a kaliforniai paprika különböző fajtákban és színekben kapható, beleértve a pirosat, a zöldet, a sárgát és a narancsot. Olyan, mint egy szivárvány a kertedben! Ha teljesen kifejlődött, készíthetünk belőle töltött paprikát vagy grill köretet. Természetesen csíkokra is vághatjuk, hogy színes és ropogós paprikakrémet csináljunk.
Paradicsom
Bár technikailag gyümölcs, a lédús nyári zöldségnek tartott paradicsom nagyon sok receptben felhasználható. A különböző formáknak, méreteknek és színeknek köszönhetően a paradicsom rendkívül szórakoztató finomság az ételeinkben. Lefőzhetjük őket friss paradicsomszószként, felvághatjuk Caprese salátához, vagy vastag szeleteket használhatunk a hamburgerek feltétjeként.
Kukorica
A nyár és a kukorica kéz a kézben járnak! Akár főtt kukoricát csinálsz, akár leszemezve használod fel a salátához, igazi vitaminbombát adsz a szervezetednek. A kukorica A-, B1-, B2-, B3-vitaminban gazdag zöldség, illetve B6-, C- és E-vitamint is tartalmaz.
Cékla
Nyár közepétől késő őszig rengeteg színes cékla található. Sokan meglepődnének, ha tudnák, hogy az egész növény ehető, beleértve a gyökereket és a leveleket is! Pirítsuk meg a gyökereket egy ízletes répa-kecskesajt salátához, majd pirítsuk meg a zöld részeket ugyanúgy, mint a spenótot vagy a mángoldot.
Forrás: thepioneerwoman
Borítókép forrása: