Ezekkel a borhabos, szőlős tortácskákkal nem lőhetünk mellé még akkor sem, ha vendégségbe visszük, de érdemes saját magunknak is hagyni belőlük!
A borhab igazi különlegesség, különösen akkor, ha egy jó alapra kerül! A szőlő sem maradhat ki, ráadásul nemcsak gyümölcs, hanem bor formájában is a sütemény része! E vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag finomság páratlan ízvilágot kölcsönöz, így ebéd utáni desszertnek vagy egy lopott, délutáni nasinak is tökéletes!
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 10 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg vaj
- 12,5 dkg cantucci vagy más, keményebb keksz
A krémhez:
- 2 közepes tojás
- 2 evőkanál cukor (vagy 3 evőkanál eritrit)
- 150 ml felédes fehérbor
- 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál lemon curd (vagy 1 evőkanál friss citromlé)
- 1 csomag zselatin
- 150 ml tejszín
- pár szem szőlő
Így készülnek a borhabos szőlős tortácskák:
Elsőként morzsásra töröm a kekszeket. Egy közepes méretű lábasban felteszek vizet melegedni, rárakok egy kisebb lábast úgy, hogy a lábas alja ne érjen bele a vízbe. A kisebb lábasba kerül a vaj, majd a csokoládé, amit addig olvasztok és kevergetek, míg krémesen folyós állagot nem kapok. Hagyom, hogy langyosra hűljön a csokoládé, majd összegyúrom a morzsával.
Egy muffinformát kibélelek muffinpapírokkal, és az aljukban egyenletesen eloszlatom a csokoládés morzsát. Egy teáskanállal lelapítom őket, majd hűtőbe kerülnek, ahol 30 percig pihennek.
Eközben egy nagy keverőtálba öntöm a bort, mehetnek hozzá az egész tojások, a keményítő, és ha citromlevet használunk, a citromlé. Vízgőz fölé helyezem, és folyamatos keverés mellett besűrítem. Fontos a keverés, mert ha ott hagyom, rántottát kapok, nem borhabkrémet! Ha besűrűsödött, elkeverem benne a lemon curdöt (ha citromlével dolgoztam, ezt a lépést kihagyom), és a zselatinport is. A tejszínt kemény habbá verem, és óvatosan hozzáforgatom az eddigiekhez.
Kiveszem a muffinformákat a hűtőből, és egyenlő adagban rájuk kanalazom a krémet. A krém tetejére félbevágott szőlőszemek kerülnek, majd visszateszem őket a hűtőbe, és további másfél-két óráig hűtöm a muffinokat, hogy a krém megdermedjen.
Nyitókép forrása: Hadarik Rita