A gyümölcsrizs igazi finomság, hát még ha kakaóval és vaníliával dobjuk fel!
Sokak kedvence a gyümölcsrizs, amit több ízben is el lehet készíteni. Mi most nem mást, mint kakaót és vaníliát használtunk, és persze nem maradhattak ki a gyümölcsök sem! Ha szezonjuk van, erdei gyümölcsökkel is kiegészíthetjük, de az őszi és téli időszakban akár őszibarackkal vagy banánnal is kiegészíthetjük!
Hozzávalók (3 adaghoz):
- 20 g vaj
- 40 g nádcukor
- egy csipetnyi só
- 300 ml víz
- 300 ml zsíros tej
- 1 teáskanál kakaópor
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- 10-15 dkg gyümölcs (legalább két gyümölcsfajtával az igazi)
Így készül a kakaós-vaníliás gyümölcsrizs:
Elsőként a tejet egy lábasba öntöm, hozzáadom a cukrot, majd felforralom. Nem érdemes ott hagyni, mert hirtelen kifuthat! Ha felforrósodott, elzárom a lángot, de nem húzom le a tűzhelyről, így gondoskodva arról, hogy valamelyest meleg maradjon a tej. A vajat felhevítem egy közepes méretű lábasban, rászedem a rizst, sóval ízesítem, majd párszor elkeverem. Merőkanalanként elkezdem adagolni hozzá a meleg vizet, s eközben folyamatosan kevergetem. Amint magába szívta a vizet, újabb merőkanállal adok hozzá egészen addig, míg el nem fogy a víz. Ha ez megvan, hozzáöntöm a meleg tejet, majd ha ezt is felszívta, lehúzom a tűzről, lefedem, és tíz percig pihentetem.
Ez idő elteltével kettéválasztom a tejberizst: az egyik adagba kakaóport, a másikba a vaníliarúd kikapart magjait keverem. Előkészítek három mutatós poharat, majd a kakaós tejberizst három egyenlő részre osztom bennük. Erre mehet a vaníliás rizs, s végül a tetejére a választott gyümölcsfélék. Ha olyan lédús gyümölcsöt használunk, mint a málna, érdemes villával szétnyomkodni, hogy kellemes savanykásságával átjárja a rizst.
A tetején is gyümölcsökkel, esetleg mentabóbitával díszítem. Frissen is finom, de akár hidegen is fogyasztható!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita