Barion Pixel A babaúszás jótékony hatásai – Coloré

A babaúszás jótékony hatásai

2023. 09. 10.

A babaúszás amellett, hogy szupercuki és tökéletes testmozgás a baba számára, segítséget nyújt a szellemi és lelki fejlődésben, valamint megelőzi a későbbi tanulási nehézségek kialakulását is.

A babaúszás számtalan jótékony hatással bír a bébik mozgásfejlődése szempontjából. Mivel az újszülöttek kilenc hónapot töltöttek el a magzatvízben, ezért a víz természetes közeg számukra. Gyakran a nyugtalan, sírós kisbabák is könnyebben megnyugszanak ha megfürdetjük őket, hiszen a víz a méhen belüli élet nyugalmára és biztonságára emlékezteti őket.

A babaúszás és a bébik vízhez való szoktatása éppen ezért nagyon fontos, a vizes közeg sokoldalúan hat a baba fejlődésére, ugyanis amellett, hogy erősíti az izomzatát és fejleszti a mozgását jótékony hatással van a baba szellemi és lelki fejlődésére is.

Mikortól ajánlott a babaúszás?

A szakemberek szerint a bébi vízhez való szoktatása már akár a köldökcsonk leesése után, egy hónapos korban elkezdődhet. Ebben a korban még működhet a búvárreflex, de a merülés kizárólag szakember jelenlétében lehetséges. Apró, néhány hetes korban a foglalkozás egyetlen célja a víz megszerettetése és az, hogy ugyanolyan biztonságban érezze magát a vízben a bébi, mint ahogy az anyaméhben is érezte. Természetesen ezek a foglalkozások még csak a vízben történő pihentető időtöltésről szólnak, és mindössze néhány percesek.

Három hónapos kortól azonban már egyfajta baba wellness várja a csecsemőket. Ez a 30-45 perces foglalkozás már tartalmaz szárazföldi bemelegítést a baba jakuzzi elfoglalása előtt, utána pedig egy kényeztető baba masszázs is várja a piciket. A bébi medencében elvégzett gyakorlatsor után a picik nyakúszóban, vagy bébi jetskiben szabadon lubickolhatnak, így minden érzékszerv egyszerre fejlődik. A vízben töltött idő pozitív hatással van az idegrendszer érésére, valamint a baba mozgásfejlődésére is.

babaúszás
babaúszás/ kép forrása: Getty images

Azoknak a babáknak, akik később fordulnak át, vagy akiknek nehézséget okoz a kúszás, kimondottan javasolt a vizes közegben történő izomfejlesztés. Hiszen ezek a foglalkozások segítenek a kötött izmokat lazábbá, a túl lazákat pedig koordináltibbá tenni. Nem csak a fejlesztésre de a megelőzésre is tökéletes választás a babaúszás, ugyanis a rendszeres vizi fejlestés megelőzheti a későbbi tanulási nehézségek kialakulását, mivel pozitív hatással van a memória és a problémamegoldó képesség érésére.

Egyéves korban, amikor a baba már állni és járni is tud, a bébi jakuzzit felváltja egy nagyobb medence amiben nem ér le a kisbaba lába. A babaúszás tehát két hetes kortól három éves korig tart. Természetesen óvodás korban sem érnek véget a vizes foglalkozások, ilyenkor is érdemes csoportos vagy egyéni úszás és baba spa órákra vinni a piciket.

A babaúszás minden esetben erre képzett szakemberek segítségével és a szülők bevonásával történik.

babaúszás
Babaúszás / kép forrása: Getty Images

Nyitókép forrása: Getty Images