Beköszöntött augusztus hava, amellyel együtt finomabbnál finomabb piros bogyós gyümölcsök érnek be a kertekben. A cseresznye, szeder és eper ízei gyakran teszik teljesebbé a nyarainkat reggelik és uzsonnák részeként, de nagyanyáinktól tanulva nem ritka, hogy lekvár formájában tesszük el őket későbbre… Kivéve, ha szívesebben élveznénk az ízüket frissítő koktélokban!
A piros bogyós gyümölcsök krémje, azaz a cseresznye, szeder és eper a szirupon, szörpön és lekvárokon kívül többféle módon, így például koktélok alapanyagaiként is felhasználhatók, hiszen összetett ízvilágukkal megadják a fülledt nyárestéknek azt a kívánt, édeskés-kesernyés ízvilágot, amelyre szeretettel gondolunk vissza a téli esték alkalmával. Lássuk, milyen alkoholt tartalmazó italokkal érdemes őket összepárosítanunk, s mi másra van még szükségünk a tökéletes ízélmény eléréséhez!
Koktélok piros bogyós gyümölcsökből
1. Olasz Margarita: ha a cseresznye a favorit
Furcsának hathat, de a cseresznye valójában a rózsafélék családjába tartozik. (A szerelem szimbólumától mindössze az különbözteti meg, hogy bódító illatú virágai csoportosan, s nem egyesével nőnek tavasszal.) Érdekesség, hogy a cseresznyét nagyjából az ókor óta termesztik, nem feltétlenül a „gyümölcs”, mint inkább szomjoltó mivolta miatt: az utazók ugyanis gyakran álltak meg az út szélén, hogy ezzel enyhítsék szomjukat. (A cseresznye 78-82 százaléka víz.)
A cseresznyének ugyanakkor magas gyümölcscukor tartalma adja édességét, amelynek köszönhetően nemcsak koktélok díszítéseként, hanem alapanyagaként is kiválóan megállja a helyét. A bartenderek gyakran párosítják vodkával és bourbon whiskey-vel, de ha igazi különlegességre és némi extra ízre vágyunk, érdemes a mezcalhoz nyúlnunk, hogy egy füstös háttérízzel bolondítsuk meg a cseresznye összetéveszthetetlen, édes ízét. Lássuk, hogy érdemes dolgozni a két ízzel egyszerre!
Egy adag elkészítéséhez szükségünk lesz:
- 5 szem friss cseresznyére
- 1,5 cl agave szirupra
- 2 cl lime lére
- 4 cl meczcalra
- 3 cl amaretto likőrre és
- egy kevés jégre
Helyezzük a shakerbe a cseresznyéket, majd egy mozsártörővel törjük őket össze! Adjuk hozzá az agave szirupot, a lime-ot, a meczcalt és az amaretto likőrt, végül némi jéggel együtt rázzuk össze, s „tálaljuk” egy kisebb méretű, előre lehűtött pohárban. Voilá! El is készültünk az olaszos-mexikói nyalánksággal.
2. Blackberry Bramble: ha kesernyésebb vizekre eveznénk
Akárcsak a cseresznye, úgy „kis testvére”, a szeder (vagy vidéken fekete málna) is a rózsafélék közé sorolandó. Érdekesség, hogy az apró gyümölcsök gazdagon tartalmaznak úgynevezett tanninokat, más néven csersavakat, amelyek egyébként kiváló érösszehúzó hatással rendelkeznek, nem mellesleg képesek felvenni a harcot a baktériumok ellen.
Ugyan az áfonyát leggyakrabban sütemények bevonataként, lekvár- és gyümölcszselé formában használják, ne ódzkodjunk attól, hogy koktélok alapanyagaként is gondolunk rá! Édeskés, virágos, némileg fás, lágy savakkal rendelkező mivolta miatt kiválóan párosítható például ginnel, esetleg vodkával.
A Blackberry Bramble elkészítéséhez szükségünk lesz:
- 5 szem szederre
- 6 cl ginre
- 3 cl citromlére
- 1,5 cl cukorszirupra és
- némi jégre
Akárcsak az előbb, úgy itt is a szedrek összezúzásával kezdjük az elkészítést, majd adjuk hozzá a gint, a frissen facsart citromot és a cukorszirupot és rázzuk őket össze! Szűrjük le az eredményül kapott folyadékot, majd öntsük egy előre lehűtött, jeges pohárba. (A recept @likeablecocktails TikTok felületéről származik.)
A cikk a következő oldalon folytatódik, lapozz: