A piskótatekercsből baj nem lehet, különösen akkor, ha isteni erdei gyümölcsökkel dobjuk fel!
A piskótatekercset leginkább lekváros töltelékkel ismerjük, de krémes, erdei gyümölcsös, krémes túróval is érdemes kipróbálni! A tavaszi időszakban nem nehéz hozzájutni az alapanyagokhoz, és ha lejár az idényük, akár barackra is cserélhetjük az eper-málna-ribizli triumvirátusát.
Ezeknek a gyümölcsöknek az előnye, hogy rendkívül gazdagok C-vitaminban, de különböző B-vitaminok is találhatóak bennük. Természetesen az ízük mellett sem mehetünk el szó nélkül, s mivel édessel és savanykással is találkozhatunk, kiválóan kiegészítik egymást!
Hozzávalók:
- 6 közepes tojás
- egy csipet só
- 10 dkg liszt
- 20 g kakaópor
- 90 g eritrit vagy cukor
- fél kávéskanál szódabikarbóna
A krémhez:
- 50 dkg krémes állagú túró
- 2 dl sűrű tejszín
- 120 g eritrit vagy cukor
- fél vanília kikapart belseje
- 1 bio citrom reszelt héja és a felének a leve
- 15 dkg eper, málna és ribizli vegyesen
Így készül a piskótatekercs erdei gyümölcsökkel:
A sütőt 175 fokra melegítem légkeveréses fokozaton. Lehet ezzel kezdeni, mert a tészta hamar elkészül. Elsőként a piskótát dobom össze! Ehhez elválasztom a tojások fehérjét a sárgájuktól, a fehérjéket pedig a csipet sóval kemény habbá verem. A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral és a vaníliával.
A lisztet egyesítem a szódabikarbónával, beleszitálom a cukros tojáskrémbe, és jól elkeverem. Óvatosan beleforgatom a tojáshabot, ügyelve arra, hogy ne törjön össze!
Egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre borítom a masszát úgy, hogy nagyjából egy centi vastag legyen. Betolom a sütőbe, és 15 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, és ha jónak ítélem, kiveszem a sütőből, és a sütőpapír segítségével átemelem egy tiszta, kiterített konyharuhára. A sütőpapírral felfelé fektetem, és óvatosan lehúzom a tésztáról a papírt. A konyharuhával együtt szorosan feltekerem a piskótát és így hagyom kihűlni.
Míg hűl, elkészítem a tölteléket! A gyümölcsöket megmosom, zöldjüket eltávolítom. Az epreket felkockázom, és a málnákat is kisebb darabokra vágom. A tejszínt felverem, és összekeverem a krémes túróval. (Ha nem találtunk krémes túrót, használhatunk natúr krémsajtot is, például mascarponét). A tésztát széttekerem, megtöltöm a krém nagyjából felével, majd egyenletesen szórok rá a gyümölcsökből. Újra feltekerem, a piskótatekercs oldalát kikenem a maradék krémmel, a maradék gyümölcsöt pedig a sütemény tetejére szórom. Hűtőbe teszem legalább 20 percre, és ezután szeletelhető is!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita