Barion Pixel Az eper és a csokoládé házassága: epres-csokoládés mousse – Coloré

Az eper és a csokoládé házassága: epres-csokoládés mousse

2022. 05. 04.

A mousse egy rendkívül finom, könnyed csokoládéhab. Az eper önmagában ízletes finomság, ez az epres-csokoládés mousse pedig utánozhatatlan!

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 kanál tejföl
  • pár evőkanál eperlekvár
  • 15 dkg eper

A krémhez:

  • 20 dkg csokoládé
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín

Így készül a mennyei epres-csokoládés mousse:

A lisztet összemorzsolom a margarinnal, hozzáadom a cukrot, a tojássárgáját, a sütőport, majd a tejföllel lazítok egy kicsit a tésztán. Alaposan összegyúrom, egy kivajazott piteformába egyengetem, és 160 fokos sütőbe teszem. A tésztát nagyjából húsz perc alatt aranybarnára sütöm. Ha készen van, kiveszem a sütőből, megvárom, hogy teljesen kihűljön, majd megkenem az eperlekvárral, és megszórom a tetszőleges méretűre vágott eprekkel.

Egy nagyobb lábasban felteszek vizet forrni, beleteszek egy kisebbet úgy, hogy a lábas alja ne érjen bele a vízbe. A kisebb lábasba kockázom a csokoládét, és kevergetve felolvasztom. Külön-külön tálban felverem a tojásfehérjét és a tejszínt is, majd egy harmadik tálban a tojássárgákat habosra keverem a cukrokkal. Ehhez adom az olvasztott csokoládét, és óvatosan hozzádolgozom a tejszínt és a felvert tojásfehérjét is.

A kész krémet ráöntöm a kihűlt tésztára, elegyengetem rajta és egy éjszakára a hűtőbe teszem.

A Mesterszakács azt javasolja, hogy tálalás előtt eperrel, mentalevéllel vagy csokoládészósszal díszítsük, így téve dekoratív finomságot az asztalra.

Epres-csokoládés mousse
A lekvárréteg vastagságát mindenki maga döntheti el – nem ezen múlik az epres-csokoládés mousse sikere / Kép forrása: Mesterszakács