A salátalevestől a húsevőknek sem kell félniük, mert isteni szalonnapörcökkel egészítettük ki ezt az egészséges előételt.
Ez a salátaleves egy erdélyi recept alapján készült. Természetesen nem csak salátából áll: a fokhagyma összetéveszthetetlen íze, a sós szalonna és a tojáslepény teszi tökéletessé ezt az étket. Bár nyári levesként tartják számon, a salátaszezon bármely időszakában fogyasztható, különösen azért, mert a saláta rendkívül gazdag C-vitaminban, de B-vitamin, foszfor és vas is található benne!
Hozzávalók:
- 2 fejes saláta
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szelet kockákra vágott szalonna
- 4 tojás
Így készül ez a különleges salátaleves tojáslepénnyel:
Elsőként a salátákat megmosom és leveleire bontom. Annyi vízben teszem fel főni, amennyi ellepi, majd sóval, borssal és a reszelt fokhagymával ízesítem. Ha elkészült, a tejfölt csomómentesre keverem a liszttel, és adok hozzá a forró léből is, majd behabarom a levest.
A szalonnát felcsíkozom és egy serpenyőben ropogósra sütöm. A tojásokat egy csipet sóval felverem, és két adagban lepényeket sütök belőle úgy, mintha palacsintát készítenék. Ha elkészültek a tojáslepények felcsíkozom vagy kockázom őket. Frissen az igaziak, úgyhogy közvetlenül étkezés előtt érdemes elkészíteni!
Tálaláskor bátran szedjünk a leves tetejére egy keveset a szalonnazsírból is a pörcök mellé, mert nagyon finom ízt ad a levesnek!
Nyitókép forrása: Hadarik Rita