A február nemcsak a farsang miatt tartalmas hónap, hanem a tomboló influenzaszezon miatt is. Ez a citrusos-gyömbéres csicseriborsóleves kitűnően átmelegít a hidegebb estéken, és olyan löketet ad az immunrendszerünknek, hogy influenza legyen a talpán, amelyik nem rohan el sikítva!
A csicseriborsóleves önmagában is ízletes és laktató, ám ebben az esetben fokozzuk az élvezeteket, és citrommal, gyömbérrel és még egy kis chilivel is megbolondítjuk! A citromot mindenki ismeri C-vitamin-tartalmáról, mely a téli időszakban elengedhetetlen. A gyömbér sem marad el tőle, hiszen számos, az egészségünkre gyakorolt pozitív hatása van! Csökkenti a vércukorszintet, csillapítja a migrénes fejfájást és az ízületi fájdalmakat, szíverősítő hatású, és a köhögésre, illetve náthás panaszokra is kiváló.
Hozzávalók:
- 250 gramm csicseriborsó-konzerv
 
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
 
- egy kisebb vöröshagyma
 
- 18 dkg sárgarépa
 
- egy diónyi friss gyömbér
 
- 1 gerezd fokhagyma
 
- fél kávéskanál chilipehely (elhagyható)
 
- 1 liter víz
 
- só
 
- 100 ml tejszín
 
A tálaláshoz:
- petrezselyem
 
- mentalevél
 
- fél citrom
 
- sajtos pirítós
 
Így készül a szuperegészséges citrusos-gyömbéres csicseriborsóleves:
Elsőként megpucolom a hagymát és a répákat, majd a hagymát apróra, a répákat pedig nagyjából 1×1 centis darabokra vágom. Egy közepes méretű lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát és üvegesre párolom, majd a répát is hozzáteszem. Közben a gyömbért és a fokhagymagerezdet gyorsan meghámozom és vékonyra szeletelem, majd a répák mellé dobom. Alacsony lángon fedő alatt tíz percig dinsztelem a zöldségeket. Eközben a répa szépen kiereszti a színét, amit majd viszontlátunk a levesen, és a gyömbér íze is elkezdi átjárni a zöldségeket.
Mehet rá az előfőzött vagy konzerv csicseriborsó és a víz, majd ízlés szerint sózom és ízesítem a chilipehellyel. Forrástól számítva tíz percig főzöm a levest, majd lehúzom a tűzről. A tejszínben apránként elkeverek egy merőkanálnyi forró levest, majd visszacsorgatom a fazékba és összekeverem.
Tálaláskor citromgerezdeket is bekészítek, és mindenki a maga tányérjába csepegtetheti a levet ízlés szerint. Friss petrezselyemmel és mentával is kiválóan lehet ízesíteni.
Sajtos pirítóssal még laktatóbb, és persze finomabb is!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix