Barion Pixel Tésztás ételek vegán módra? Naná, hogy lehetséges – Coloré

Tésztás ételek vegán módra? Naná, hogy lehetséges

2025. 01. 03.

Ha nem múló divathóbortról van szó és a veganizmus számodra életszemlélet jelent, de még az út elején jársz, akkor sok mindent kell tanulnod. Például azt, hogyan készíts tésztát.

Korábban már írtunk arról, hogy folyamatos tanulást igényel a hagyományos étrendről áttérni a vegánra. Először tisztában kell lenni azzal, hogy milyen alapanyagok számítanak vegánnak és melyek nem. Ennek ismeretében kell a bevásárlást is intézni. Az elméleti tudás gyakorlatba öntése egyre gyorsabban fog menni idővel.

A vegán életmód egy döntés, egy tudatos és felelősségteljes átállás. Mégsem jelenti azt, hogy minden, ami finom, arról le kell mondani. Sokan rajonganak a tésztás ételekért, amelyek tojás felhasználásával készülnek, ám ez az igazi vegánságba nem fér bele. Ám még így sem kell lemondani erről a finomságról.

Vegán tészta
A zöldségek hozzáadásával ízt és színt is kap / Kép forrása: Getty Images

Készíts tésztát vegán módra

Egyszerű és gyors folyamatról van szó, hiszen a legtöbb tészta alapvetően tojás és tej nélkül is elkészíthető. Hoztam egy receptet, amellyel perceken belül te magad is elkészítheted a tojás- és tejmentes változatodat.

Az egyszerű alaptészta hozzávalói

  • 300 g finom- vagy teljes kiőrlésű liszt,
  • 3 evőkanál olívaolaj (megfelelő bármilyen növényi olaj),
  • 150 ml víz,
  • 1 csipet só.

Elkészítése

Egy tálban keverd össze a lisztet a csipet sóval, majd add hozzá az olívaolajat, és keverd el jól. Fokozatosan adagold hozzá a vizet, miközben a tésztát folyamatosan kevered. Először kanállal, majd kézzel gyúrd össze az alapanyagokat addig, amíg az összeáll. Ha túl száraznak érzed – függ ugyanis a liszt típusától –, adj hozzá még egy kis vizet. Arra ügyelj, hogy ne váljon ragacsossá.

Ha az anyagok összeálltak, lisztezett felületre borítsd ki és kezd el alaposan kézzel gyúrni. Legalább 8-10 percig dolgozz rajta. Akkor jó, ha az sima és rugalmas.

Vegán tészta
Kép forrása: Getty Images

Ha kész, takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd pihenni legalább 30 percig. Ez segít, hogy könnyebben nyújtható legyen. A pihentetés után vágd fel kisebb darabokra, majd azokat egyenként nyújtsd a kívánt vastagságúra és a tetszőleges formát el is készítheted. Ha van géped, bátran vesd be!

Extra tippek

A fenti recept nagyon egyszerű, de ha ennél azért többre vágysz, akkor fűszerekkel is gazdagíthatod. Sőt, akár tetszőleges zöldséget is adhatsz hozzá. A zöldségeket turmixolva, párolva, főve is a liszthez adhatod. Azon túl, hogy kellemes ízt adnak, még meg is színezik a tésztát.

Ha megéheztél vegán tésztás ételekre, akkor ITT nézz körül és válaszd ki a neked tetsző receptet.

Nyitókép forrása: Getty Images