Barion Pixel A menstruáció véget ér, de az intimitás nem! – Tévhitek a menopauzáról – Coloré

A menstruáció véget ér, de az intimitás nem! – Tévhitek a menopauzáról

2024. 06. 04.

Klimax. Már a szó hallatán is sokan kellemetlenül érzik magukat, és a köztudatban még mindig számtalan városi legenda él a nők utolsó menstruációjáról és az azt követő időszakról. Most lerántjuk a leplet a menopauzát övező tévhitekről.

A menstruáció a női lét legmeghatározóbb velejárója, és az utolsó vérzés éppen olyan nagy jelentőséggel bír, mint az első, hiszen egy korszak végét jelenti. Ám sajnos úgy, ahogy maga a vérzés, annak a vége is tabutémának számít. Számos tévhit kering a köztudatban a menopauzával kapcsolatban, ezért érdemes tiszta vizet önteni a pohárba!

Klimax és tévhitek

Teherbeesés

A változókor vagy klimax a menopauzáig tartó időszak, a menopauza pedig annak a menstruációnak az időpontja, amelyet tizenkét hónapig és utána sem követ már újabb vérzés. Ennek értelmében a menopauzáig vezető pár évben még teherbe lehet esni a kimaradó menstruációk ellenére is, de ha már több mint egy éve tartósan nem volt vérzés, akkor már természetes úton nem lehetséges a fogantatás sem.

Aktív szexuális élet vége

A szexualitásunk nagyban meghatározza az önbizalmunkat, és egy párkapcsolatnak is igen fontos eleme a jó szex. A legtöbb nő már ezért is félelemmel és aggódással gondol a klimaxra, mert attól retteg, hogy az együttlétek minőségének a romlása, esetleg a szexuális élet teljes eltűnése válságba sodorja az addig jól működő házasságot. Ám ettől egyáltalán nem kell tartani, hiszen a klimax csak a menstruáció és nem a szexuális élet végét jelenti. Sőt a menopauza után a védekezésre sem kell különösebb gondot fordítani, és mivel teljesen eltűnnek a pirosbetűs napok, a hónap bármely napja alkalmas lehet az összebújásra! A libidócsökkenéstől sem kell félni, hiszen vannak nők, akik arról számolnak be, hogy ezekben az években csak még inkább rájuk tör a kívánósság, és sokakra kimondottan felszabadító hatással van a menstruáció végleges elmaradása. A hüvelyszárazság sajnálatosan valóban jelen van a változókorban, de hüvelyi hidratáló készítmények rendszeres használatával átlendülhetünk a nehézségeken, és éppúgy élvezhetjük a szexet, mintha mi sem történt volna!

A klimax nem jelenti az együttlétek végét
A klimax nem jelenti az együttlétek végét / Kép forrása: Pixabay

A klimax egy betegség?

Mivel a menopauza nem más, mint magának a petefészek-működés leállásának a természetes folyamata, ezért nem nevezhetjük betegségnek, és nem is „gyógyítható”, de a folyamattal járó tünetek enyhíthetőek. A menopauza okozta hormonhiány hosszú távú következményei, mint például a csontsűrűség-csökkenés vagy a szív- és érrendszeri problémák ellen idejekorán érdemes tenni. A változókor testi és lelki tüneteinek enyhítésére hormonmentes, természetes eredetű készítmények rendszeres alkalmazása is javasolt.

A menopauza elkerülhető?

Ahogy azt már az előbb említettük, a menopauza egy teljesen természetes része a női életnek, és úgy, ahogy az első menstruáció megjöttét, úgy annak végleges elmaradását sem kerülhetjük el. A klimax minden nő életében elérkezik egyszer, a legtöbb esetben ötvenéves kor magasságában. Ilyenkor teljesen átalakul a hormonrendszer, és az addig minden hónapban bekövetkező peteérés és ezzel a termékenység kora véget ér. Sokakban ez lelkileg komoly veszteségérzetet is okozhat a hormonháztartás átalakulása miatt tapasztalható fizikai tünetek mellett.

Menopauza = megöregedtem

Sajnos vannak, akik úgy vélik, hogy a menstruáció végével a fiatalságuk és a nőiességük is odaveszett. Ez nem igaz! A klimax nem jelenti azt, hogy megöregedtünk és nem élhetünk teljes életet. Manapság az ötven az új harminc! Klisének hangzik, de igaz, hogy minden fejben dől el, és a kor csak egy szám, ami nem befolyásolja azt, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Érdemes ezekben az években is megőrizni a fiatalos lendületet ahelyett, hogy magunkra címkéznénk az ,,öreg vagyok” feliratot.

Hízás

A szervezet belső változásai bizony kívülről is nyomot hagynak a testen. A változókorhoz a legtöbben automatikusan az elhízást társítják. Tény, hogy a menopauza idején elengedhetetlen az étrend átalakítása és a rendszeres aktív sport bevezetése, ám nem törvényszerű, hogy a menstruáció végével megnőjön a ruhaméretünk. Megfelelő odafigyeléssel karbantartható a tökéletes forma.

Nyitókép forrása: Pixabay

(Hirdetés)

/valtozokor-valtozz-a-korral/a-menstruacio-veget-er-de-az-intimitas-nem-tevhitek-a-menopauzarol/