Barion Pixel Van, aki ilyenkor szül, én meg már klimaxolok! Menopauza negyvenévesen? – Coloré

Van, aki ilyenkor szül, én meg már klimaxolok! Menopauza negyvenévesen?

2023. 05. 04.

A menopauza negyvenévesen is jelentkezhet, nem mindig vár tovább. Ebben az esetben sem kell kétségbeesnünk, hiszen jó pár módszer van arra, hogy a folyamatot elviselhetőbbé tegyük!

Bár általában 45 és 55 éves kor között érkezik a rettegett klimax, sajnos akár a negyvenes évek körül is felütheti a fejét. A tünetek meglehetősen egyértelműek: a hőhullámok, az alvási nehézségek, a súlygyarapodás és a menstruáció rendszertelenné válása mind árulkodó jelek lehetnek. Ha ezeket érzékeljük magunkon, az sem jelenti a világ végét, különösen azért, mert több módszer is van arra, hogy elviselhetőbbé tegyük a korai változókor okozta tüneteket!

Menopauza negyvenévesen – honnan tudjuk, mivel van dolgunk?

A változókor minden esetben hasonlóképp jelenik meg: a petefészkek felhagynak a hormontermeléssel, amitől megmutatkoznak a változókor jól ismert tünetei. A korai tüneteket okozhatja gyógyszeres kezelés vagy a petefészkek eltávolítása, de olyan is előfordul, hogy látszólag ok nélkül kezdődik el a klimax a negyvenes évek elején. Annyi más mellett a korai menopauza is örökölhető: ha édesanyánk vagy nagymamánk korán elérte a változókort, várhatóan velünk is így fog történni. Kutatások szerint a dohányzás is hatással lehet a klimax kezdetére, ugyanis az erősen dohányzó nők átlagosan két évvel hamarabb érzékelik a tüneteket, mint nemdohányzó társaik.

Korai Ébredés
Az alvás minőségének romlása is a korai változókor tünete lehet / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Egy korábbi kemoterápia is hozzájárulhat a menstruáció korai elmaradásához, de autoimmun betegségek, pajzsmirigyproblémák vagy komolyabb nemi betegségek is állhatnak a háttérben.

Menopauza negyvenévesen – ha felmerül a gyanú

Amennyiben a menstruációnk ki-kimarad, vagy egyéb tüneteket észlelünk, érdemes felkeresni a nőgyógyászunkat, hogy megerősítse a korai menopauza gyanúját. A vérzés szabálytalanná válása vagy teljes megszűnése utalhat a változókorra, de terhesség, ciszta, túlzott fizikai igénybevétel, stressz vagy pajzsmirigybetegség ugyanúgy okozhatja, éppen ezért rendkívül fontos, hogy az orvosunk kizárja az egyéb problémákat.

Amennyiben valóban korai menopauzával van dolgunk, sajnálatos módon nincs rá mód, hogy a folyamatot visszafordítsuk, arra azonban van, hogy a tüneteket enyhítsük, és különböző betegségek kialakulása nélkül vészeljük át ezt az időszakot.

Mit lehet tenni?

Ha orvosunk megerősítette, hogy a változókorba léptünk, számos módot találhatunk arra, hogy az ezzel járó panaszainkat enyhítsük. Figyeljünk oda, hogy elégséges fehérjét, tejterméket, teljes kiőrlésű gabonát fogyasszunk, valamint a vitaminokról se feledkezzünk meg, amelyeket zöldségek, gyümölcsök vagy tabletták formájában is magunkhoz vehetünk.

Étkezés
A menopauza negyvenévesen is utolérhet bennünket: ilyenkor érdemes odafigyelni az étkezésünkre / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Többféle gyógynövényes készítmény is rendelkezésünkre áll a nehéz időkben. Ilyen például a poloskavész (latinul Cimicifuga racemosa), amely gyógynövényt már az amerikai őslakosok is arra használták, hogy a női bajok okozta problémákat elviselhetőbbé tegyék. Az orbáncfű is tökéletes társunk lehet, ugyanis a hangulatingadozásokat és a depresszióra utaló jeleket is csökkenti, ezenfelül pedig erősíti az immunrendszert, amire a változókoron kívül is nagy szükségünk van. A szójában vagy a vörösherében található, úgynevezett fitoösztrogének is segítenek kompenzálni a csökkenőben lévő ösztrogénszint okozta kellemetlen tüneteket.

Ügyeljünk arra, hogy koleszterinben és szénhidrátban szegény ételeket fogyasszunk, valamint arra is, hogy a rendszeres mozgás se maradjon ki az életünkből! A fizikai aktivitás ugyanis amellett, hogy kiválóan támogatja az immunrendszerünket és növeli az állóképességünket, jó hatással van az izmainkra és az egész szervezetünkre, ugyanis endorfint termel, így egy fárasztó mozgás után a hangulatunk is jobb lesz!

A korai menopauza ugyan csupán a nők 5%-át érinti, könnyen lehet, hogy mi is ebbe a kis csoportba tartozunk. Ebben az esetben se essünk kétségbe, mert ha odafigyelünk magunkra, átsegíthetjük testünket a nehéz időszakon, és ha gyermeket tervezünk, az örökbefogadásra így is van lehetőségünk.

Forrás: Healthline, Office on Women’s Health

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

(Szponzorált tartalom)