Barion Pixel Saját korában senkinek sem kellettek, ma a világon a legértékesebbek művei – 170 éve született Vincent van Gogh – Coloré

Saját korában senkinek sem kellettek, ma a világon a legértékesebbek művei – 170 éve született Vincent van Gogh

2023. 03. 30.

Vincent van Gogh ma az egyik legkedveltebb és leghíresebb festőművész, ellenben a saját korában megvetették, kinevették. Rövid élete során csupán egyetlen művét tudta eladni, ma viszont több festményét is a világ legdrágább alkotásai között tartják számon. Mára pedig nemcsak a művei, hanem a személye is érdekessé vált, sőt több művészt és művészeti ágat is megihletett.

Vincent van Gogh élete

A posztimpresszionista festőművész 1853-ban született Hollandiában, majd 1890-ben Franciaországban hunyt el. Rövid élete során rengeteget festett, de sajnálatos módon képei egy része megsemmisült. Van Gogh leginkább önarcképeket, tájképeket és csendéleteket készített. Művein megjelent a gyönyörű provence-i táj, de az emberi sorsok nyomorúsága ugyancsak fontos témája volt. A kortárs művészek kinevették, megvetették, nem ismerték el a munkásságát. Halála után több művét is kidobták, esetleg újra felhasználták, mint vakrámát (a festővászon felfeszítésére szolgáló eszköz).

Korai halálát valószínűleg depresszió okozta, bár a kutatók a mai napig nem értenek egyet a betegségét illetően. A korabeli orvosok epilepsziát állapítottak meg nála, de a mai kutatások eredményei cáfolják ezt. Több lehetséges betegség is felmerült. A legújabb verzió szerint valószínűleg zöldhályogot diagnosztizálhattak nála. A zöldhályog akkoriban gyógyíthatatlan betegségnek számított, mely az idő múlásával vaksághoz vezetett. Minderre festmények színeiből következtetnek, melyek egyre sötétebbek lettek, valamint a látászavar egyéb formái is fellelhetőek bennük. Sejthető, hogy ez a betegség vezetett van Gogh depressziójához, majd öngyilkosságához is.

Digitális kiállítás

Van Gogh olyannyira népszerű napjainkban, hogy sorra érik egymást a képeiből készített kiállítások. A világon több városban is megtekinthető a Van Gogh Immersive Experience, azaz: Van Gogh Magával ragadó élmény című kiállítás, többek között Londonban, Brüsszelben és Dublinban is. A kiállítás digitális technikával mutatja meg sokak kedvenc festőjének műveit. A képek egy része posztereken jelenik meg, még mások fényfestéssel.

Nézzünk néhány Vincent van Gogh alkotást részletesebben, amik a kiállításon is megtekinthetők:

Napraforgók (1888):

Vincent van Gogh
Kép forrása: Wikipédia

Van Gogh összesen hét napraforgókról készült képet festett, melyek közül az itt látható vált a leghíresebbé. Egy történet szerint egyik barátja megírta, hogy látogatóba érkezik hozzá, ezért a háza szegényes körülményeit ezekkel a képekkel szerette volna kicsit feldíszíteni. A hét képből sajnos csak öt tekinthető meg, melyeket a világ különböző pontjain őriznek. Találunk belőle Londonban, Münchenben, Amszterdamban, az Egyesült Államokban, valamint Japánban is.

A további két festmény egyike egy milliárdoshoz került, aki féltve őrzi, nem mutatja meg akárkinek. Az utolsó pedig elpusztult a második világháború alatt a Japánra ledobott bombák által.

Önarcképek (1886-1890)

Vincent van Gogh
Kép forrása: Wikipédia

Összesen 35 önarcképét ismerjük van Goghnak. Számos teória született arra nézve, hogy miért festett magáról ennyi képet. A legtöbben úgy vélik, azért, mert az abszintfüggősége miatt kiállhatatlan volt, így senki nem akart neki modellt állni. A legismertebb, az Önarckép levágott füllel az idegenszanatóriumban készült, ahová 1889-ben feküdt be.

Íriszek (1889)

Vincent van Gogh
Kép forrása: Wikipédia

Az Íriszeket szintén az idegszanatóriumban festette. Ma a világ egyik legdrágább festményei között tarják számon, összesen 110,7 millió dollárt ér, ami átszámítva több mint 33 milliárd forintot jelent.

Bár Vincent van Gogh éltében ugyan nem volt elismert művész, de posztumusz mégis elérte őt a hírnév. Elsőként a németek rendeztek a képeiből kiállítást, mely nagy visszhangot keltett, ezért egyre több művét tárták közönség elé. Hagyatéka jelenleg nagyjából 850 darab képből áll, melyhez kb. hasonló mennyiségű rajzot, skiccet is hozzáadhatunk. Ez a szám kiemelkedően soknak számít, pedig az elpusztult darabokat nem is tartalmazza.

Forrás: Wikipédia, Van Gogh Museum, Van Gogh Immersive Experience, Britannica

Borítókép forrása: Wikipédia