„Rengeteg munka van abban, hogy valaki elismert edzővé váljon”

Czanik Balázs neve sokak számára lehet ismerős, hiszen már több éve ott van a legjobb hazai edzők sorában, aki sok ember életét megváltoztatta.

Az évek múlásával nemcsak továbbfejlesztette magát, hanem fitnesztábort hozott létre, bejárta a világot, receptkönyvön dolgozik és saját ruhakollekcióval is előrukkolt. A vele készült interjúban ezekről és az eddig megtett útjáról olvashattok.

Czanik Balazs
Forrás: Czanik Balázs

Mesélj picit a kezdetek kezdetéről, amikor még csak sejtetted, hogy a sport felé veszed az irányt

Már gyermekkorom óta lételemem volt a sport és a mozgás. 10 éves korom óta versenyszerűen sportoltam, és mindig arra törekedtem, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból. Azt hiszem, a sors is így akarta, hogy egészen fiatalon tudatosan induljak el az edzői úton.

A sportolók élete nagy lemondásokkal jár. Sosem volt benned egy kis félsz, hogy emiatt lemaradsz valamiről?

Szerintem ha valaki igazán szereti azt, amit csinál, akkor az nem számít lemondásnak, illetve a kitűzött és elért célok mindig felülírják a dolgokat és megerősítik, hogy jó úton haladunk.

Azt hiszem, kicsit sem túlzás sztáredzőnek nevezni téged, hiszen számos hazai híresség köszönheti neked a hibátlan alakját. Mi az, ami motivál mások egészségének, testének jobbá és szebbé tételében?

A vendégeim sikere az én sikerem is. Célom és egyben küldetésem, hogy mindenki számára megmutassam az egészséges életmódhoz vezető utat és a mindennapok részévé tegyem a mozgás örömét. Sok ismert embernek, versenyzőknek, modelleknek segítettem már elérni az áhított alakot, de vannak mások is, akik több mint 50-90 kilót fogytak és nyerték vissza az egészségüket. Ez nekem ugyanolyan nagy siker, mintha egy ismert emberről lenne szó.

Ennyi tapasztalattal a hátad mögött, szerinted mi az, ami a legtöbbet számít a jó külsőt illetően?

A jó külső egészséges belsőt is takar! Szerintem nagyon fontos, hogy a külsőnk és a belsőnk egyensúlyban legyen. A jó külső kialakításának az alapja az életmódváltás, ami nálam a táplálkozáson és mozgáson kívül az aktív kikapcsolódást is magában foglalja.

Mit jelent számodra a sport? És mit ad ennyi év távlatában is?

Egy szóval: mindent! Szerintem ezt csak úgy lehet hosszú távon csinálni, ha nagyon szereti az ember. Szerencsés vagyok, mert én már a kezdetek óta azt csinálhatom amit szeretek. Illetve ha nem csinálhatom, akkor már pár nap után nagyon hiányzik! A mai napig nagyon szeretek edzéseket tartani, akár több ezer ember előtt a nagyszínpadon, de ugyanennyire kedvelem a személyi edzéseket is.

Mennyire nehéz érvényesülni napjainkban edzőként, hiszen valljuk be: a közösségi oldalak elképesztő nagyot tudnak dobni valaki hírnevén

Rengeteg munka van abban, hogy valaki elismert edzővé váljon, és ne az online platformok tegyék azzá, hanem az eredményei. Fontos, hogy ne álljon meg az edző egy tanfolyamnál, továbbá próbálja magát folyamatosan fejleszteni.

Ha már social media… te is aktívan használod és elképesztő követőtáborra tettél szert. Fontos számodra a visszajelzés?

Természetesen nagyon jól esik, amikor elismerő szavakat, sorokat kapok. De legbüszkébb az elért eredményekre vagyok, hiszen több ezer embert sikerült már átalakítanom a határainkon belül és külföldön is. Illetve nagyon büszke vagyok a közel 300 Capoeira Aerobik edzőmre is.

Edzőként mi a legfontosabb üzeneted?

Nagyon fontosnak tartom, hogy az egészséges életmódot ne csak mi magunk kövessük, hanem próbáljuk meg a családunkra is kivetíteni. Illetve a heti rendszeres testmozgásnak is nagyon fontos szerepe kell, hogy legyen az életünkben. Nagy hangsúlyt fektetek a Capoeira Aerobik képzéseimre is, hogy minél több helyre eljusson az általam kifejlesztett mozgásforma és ezáltal még többen el tudják érni a kívánt testalkatot.

Az életed fontos részét az utazás adja a sport mellett. Élvezed ezt a mozgalmas életet?

Nagyon szeretek edzeni és utazni is, az edzőtáborok már több, mint 15 éve részei az életemnek. Pont ma értem haza a Maldív-szigeteki fitnesztáboromból, ahol több, mint negyvenen voltunk. November végén indulunk Egyiptomba, márciusban pedig Punta Canára. Mindig vannak új tagok is a csapatban, így azok is be tudnak csatlakozni, akik korábban még nem voltak velünk táborozni.

A nagy követőtábor mellett a sztárvilágban is ott hagytad a névjegyed, valamint a különböző televíziós műsorok visszatérő vendégeként is láthatunk. Lehet nagyot álmodni ezek után is?

Természetesen már megvannak a terveim az elkövetkező évekre is. Vannak rövidebb és hosszabb távú céljaim is. Jelenleg a legújabb receptkönyvemen és az új ruhakollekciómon dolgozom.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

3+1 csillagjegy, akikre rájárhat a rúd 2022-ben