Barion Pixel Bye-bye Györgyi, kitoltál velünk! – Levél Lang Györgyinek – Coloré

Bye-bye Györgyi, kitoltál velünk! – Levél Lang Györgyinek

2023. 05. 21.

2023. május 20-án Lang Györgyi, a Pa-Dö-Dö együttes tagja örökre lehunyta a szemeit. Nem túlzás azt mondani, hogy egy ország gyászolja, mert ő tényleg mindenki Lang Györgyije volt!

Csak ezt tudtam hirtelen kierőszakolni magamból a halálhíred hallatán. Nem ismertelek személyesen, de biztos vagyok benne, hogy az az ember voltál, akihez bármikor oda lehetett volna menni. Pozitív világlátásod egészen irigylésre méltó volt, de neked nagyobb szükséged volt rá, mint sokunknak, mert életed utolsó jó pár évében kerekesszékbe kényszerültél. Mindennek ellenére mindig vidám voltál, és még 2021-es decemberi stroke-od után is úgy láttad az életet, ahogy kevesen látták volna a helyedben!

Még egy pár hónappal ezelőtti interjúban, ahol jobb karod le volt bénulva, és beszédközpontod sérülése miatt nehezen tudtad kifejezni magadat, azt mondtad, hogy eddig sosem hagytál senkit beszélni, úgyhogy jót tesz neked, hogy most hallgatnod kell.

Bár több mélypontod volt, derűddel túljutottál a rád mért csapásokon, és ez nemcsak művészetedben, hanem megjelenésedben is érzékelhető volt.

Lang Györgyi és a Szabó János

Szegediként láttad meg a napvilágot, az érettségit pedig Budapesten tetted le. Húszévesen átlépted a Színház- és Filmművészeti Főiskola kapuját, majd Pécsett helyezkedtél el. A legendás Pécsi Magasházban éltél, ahol még pintyeket is tartottál! Ők már nem mentek veled a fővárosba, ahol Falusi Mariann-nal 1988-ban megalapítottátok a Pa-Dö-Dőt. Már a névválasztás is nagyon ötletes volt, hiszen a balett ,,pas de deux” kifejezést ültettétek át magyarba, így lényegében a név arra utalt, hogy kettesben zenéltek, és varázsoltok jókedvet.

Mert Ti Mariann-nal ezt csináltátok! Folyamatos jókedvet! Erről árulkodott a színes haj, a ruhák, a kitűzők, és az is, amennyit az életteretekből láthattunk a médiában. Sosem vettétek komolyan magatokat, Titeket mégis komolyan lehetett venni! Nagyon fontos gondolatokat fogalmaztál meg életed során, és bátran kiálltál az elveid és a jó ügyek mellett!

Az alapításkor már tudtad, milyen betegséggel állsz szemben. Fiatal, csupán 28 éves voltál, amikor a szembesültél azzal, hogy sclerosis multiplexszel küzdesz. Valójában azonban sokáig ,nem volt küzdelem. Tudomásul vetted, majd felálltál, és elmentél a színházba, mert előadásod volt.

Nem akartad, hogy halálodkor mindenki gyászba boruljon, és feketében legyen. Nehezet kérsz, Györgyi! Annyi szín szűnt meg veled, hogy talán nem is sejted! Nemcsak a Pa-Dö-Dőről van szó, vagy a Klubrádiós műsorotokról, hanem arról a különleges egyéniségről, aki voltál.

Egyszer az anyukád azt mondta, hogy ha majd meghal, fölmegy, és tökön rúgja Istent, amiért tolókocsis lett a lánya. Ha már így alakult, hogy te is elé kerültél, azért ne rúgd tökön! Köszönd meg, hogy olyannak teremtett, amilyen voltál!

Mi legalábbis innen is köszönjük neki, hogy ilyen voltál.

Nyitókép forrása: Fortepan