,,Ha meghalunk, a szeretet az egyetlen, amit elvihetünk magunkkal” – 70 éves lenne Patrick Swayze

2022. 08. 18.

Ma ünnepelné 70. születésnapját Patrick Swayze, aki élete során számtalan módon megmutatta tehetségét. Hogyan lett belőle elismert színész és táncos? Izgalmas életút egy idejekorán elment tehetségről.

Patrick Swayze 1952. augusztus 18-án született a Texas megyei Houstonban. A tánc szeretetét édesanyjától örökölte, aki maga is táncos, koreográfus és tánctanár volt. A kis Patrick már az iskolában megismerkedett a művészetekkel és az atlétikával is: jégkorcsolyázott, balettozott és az iskolai színjátszókörbe is járt. Természetesen nem maradhatott ki a foci sem, ugyanis áhított vágya volt, hogy ösztöndíjat nyerjen, így válva hivatásos futballistává, ám egy térdsérülés derékba törte karrierjét. Ezután áttért a harcművészetekre, mely kiválónak bizonyult, hogy levezesse a feszültséget.

Patrick Swayze – A piszkos táncos

Patrick húszéves korában New Yorkba költözött, hogy a Harkness Balettiskolában tökéletesítse tánctudását. Első fellépése táncosként a Disney színpadán volt, majd nem sokkal később váltott szereposztásban megkapta Danny Zuko figuráját, amikor is a Broadway-en bemutatták a nagy sikerrel futó Grease-t.

1979-ben már első filmszerepe is megtalálta, mégpedig a Magyarországon nem bemutatott Skatetown U.S.A. című filmben. Ugyanebben az évben egy sörreklámban is szerepelt, melyben igencsak megcsillogtathatta tánctudását:

Ezt pár sorozatepizód követte, majd filmekben is egyre gyakrabban volt látható. Első nagyobb sikerét a Friss vér című filmben aratta 1985-ben, majd két évre rá egy alacsony költségvetésű filmben kezdett el dolgozni, melynek címe Dirty Dancing – Piszkos tánc volt. A sokak által ismert alkotásban a színész nemcsak a férfi főszerepet játszotta el, hanem dalszerzőként és énekesként is feltűnt a She’s Like the Wind című dalban.

Patrick Swayze emlékirataiból az derült ki, hogy már az 1984-es Vörös hajnal című moziban is feszültség volt közte és a Babyt megformáló Jennifer Grey között, ami a Dirty Dancing forgatási munkálatai alatt is érződött. Mindennek ellenére a színésznő úgy emlékezett vissza, hogy kollégája rendkívül támogató volt a munka során. Amikor a film ikonikus jelenetére, az emelésre készültek a színész ezt mondta kolléganőjének:

,,Soha nem foglak elejteni, nem fogom hagyni, hogy bajod essen. Lehet, hogy a saját testemre nem figyelek oda, de érted egy vonat elé is beállok”.

Ugyan Patrick Swayze filmbéli mozgása egy profi táncoséra vall, a színésznek nem volt könnyű dolga, hogy levetkőzze a balettban tanult feszes mozdulatokat, és lazán, szenvedéllyel tudjon táncolni.

,,Dettó”

A film hatalmas sikert aratott, és számtalan kaput kinyitott Patrick Swayze előtt. Pár kevésbé sikeres filmet újabb két emlékezetes alkotás követett, az 1989-es Országúti diszkó, majd egy évre rá a Ghost, mely az év legsikeresebb filmje lett. A színész annyira szívén viselte kollégái sorsát, hogy ő ajánlotta be Whoopi Goldberget, aki amikor átvette a filmben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, beszédében megköszönte kollégájának a közbenjárást. Ugyan Patrick Swayze mindössze Golden Globe-díj jelölést kapott, élete egyik legnagyobb szerepét játszotta el a filmben.

A női főszerepet megformáló Demi Moore-nak is jó emlékei vannak a színészről. Mint elmondta, egyfajta nemesség jut az eszébe, ha Patrick Swayze-re gondol. Míg külsőleg egy erős fizikumú, dinamikus embert látott, belülről a színész egy csendes, szelíd ember volt.

Feltűnt még többek között a Mesebeli vadnyugatban, a Donnie Darkóban és a Dirty Dancing második részében is volt egy párperces szerepe.

A ’90-es években kevesebbet dolgozott, ugyanis tíz évig tartó alkoholizmusának akart véget vetni azzal, hogy elvonókúrára megy. A kúra után birtokán erősödött meg, és kezdett el lovakat tartani, illetve rendszeresen meditálni, és elmerülni különböző vallásokban, így gyógyítva lelkét.

1997-ben munkásságát csillaggal jutalmazták, amit a Hollywoodban található Hírességek sétányán helyeztek el. Ebben az időszakban éppen kényszerpihenőn volt, ugyanis az Üzenetek a gyilkostól című filmben leesett a lováról. A baleset következtében mindkét lába eltörött, és a vállaiban is több ín megsérült. Nem ez volt az egyetlen balesete, ugyanis mivel pilóta is volt, sokszor repült, így esett meg az is, hogy nyomásprobléma miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania. Ugyan alkoholt is szállított a gépen, idővel kiderült, hogy a baleset valóban a gép meghibásodása miatt volt, nem a színész esett vissza.

2003-ban az Utolsó piszkos táncban együtt szerepelt feleségével, Lisa Niemivel, akit 1970-ben ismert meg, amikor is az édesanyja táncórákat adott Lisának.

Patrick Swayze feleségével, amint felavatja csillagát a Hírességek sétányán
Patrick Swayze feleségével, amint felavatja csillagát a Hírességek sétányán / Kép forrása: IMDb

A színész nem hagyott fel a színházi fellépésekkel, így 2006-ban a Macsók és macák Nathan Detroit-ját formálta meg a londoni West End színpadán.

Az utolsó tánc

2009 januárjában mutatták be a Szörny című sorozatot, mely utolsó szerepe volt. A kritikusok élete legjobb alakításának jellemezték a sorozatban tanúsított munkáját. A 2007-es forgatási munkálatok után kezdte el érezni a színész betegségének első tüneteit, majd alig három hétre rá hasnyálmirigyrákkal diagnosztizálták. Ugyan az első kezelések reménykedésre adtak okot, 2009 szeptemberében feladta a betegségével vívott harcot.

Neve filmjein túl szállóigeként is fennmaradt az amerikai hip hop kultúrában, ugyanis gyakorta használják dalszövegekben az „and I’m Swayze” kifejezést, ami nem szó szerint értendő, hiszen nem azt fejezi ki, hogy ,,és Swayze vagyok”, hanem azt, hogy ,,eltűntem” vagy ,,szellemmé váltam”.

Demi Moore oldalán a Ghost című filmben
Demi Moore oldalán a Ghost című filmben / Kép forrása: IMDb

Utolsó televíziós interjúja 2009 januárjában készült, amikor is elmondta, hogy ugyan nem kérdés, hogy meg szeretne gyógyulni, nem fog minden egyes kísérleti stádiumban lévő gyógymódot megpróbálni, mert ha túl sok időt tölt azzal, hogy életben maradjon, nem fogja tudni élvezni az időt, ami még megadatik neki.

Az interjúban utalt a Ghost című filmben elhangzott mondatára is:

,,Ez egy jó sor – ha meghalunk, a szeretet az egyetlen, amit elvihetünk magunkkal”.

A riporter reménykedett benne, hogy két év múlva újra vendégül láthatja a színészt, és Patrick Swayze mindennek megadta a lehetőségét. ,,Itt leszek. Vagy nem.”

Már tizenhárom éve nincs itt.

Nyitókép forrása: IMDb