Barion Pixel Akit háromszor koronáztak – 580 éve született Mátyás király – Coloré

Akit háromszor koronáztak – 580 éve született Mátyás király

2023. 02. 23.

Mátyás királyról számtalan mesés legenda kering, melynek egyik oka az uralkodóról megjelent rajzfilmsorozat. Hunyadi Mátyás azonban hús-vér ember volt hibákkal, rossz döntésekkel és természetesen számos jó tulajdonsággal is, hiszen másképp nem forrt volna egybe a neve az igazságossággal. Az uralkodó épp ma 580 éve született.

Mátyás király, azaz Hunyadi Mátyás 1443. február 23-án született Kolozsváron. Szüleinek neve ismerős lehet a történelemből és az irodalomból egyaránt: édesapjára, Hunyadi Jánosra a törökverőként emlékezik az utókor, míg Szilágyi Erzsébet nevét Arany János örökítette meg az irodalomban.

Mátyás a család második fiúgyermeke volt. Gyermekkora nagyrészét édesanyja társaságában töltötte, aki a gyermeknevelés mellett a Hunyadi-birtokok gazdálkodásáról gondoskodott. Ahogy a kisfiú nőtt, apjának is egyre több ideje szabadult fel, így az idegen országokban szerzett tapasztalatait is átadhatta fiainak. Ekképp a Hunyadi-fiúk műveltebbek voltak az átlagnál, hiszen tudtak írni, olvasni és idegen nyelveken is beszéltek, emellett pedig a katonáskodást is megtanulták. Mátyás egyik kedvenc elfoglaltsága az olvasás volt: szívesen lapozgatta azokat a köteteket, amik Nagy Sándor vagy Hannibál tetteiről szóltak.

Mátyás király portréja ma az ezerforintoson látható, míg 1932 és 1946 között a százpengősön volt látható
Mátyás király portréja ma az ezerforintoson látható, míg 1932 és 1946 között a százpengősön volt / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mátyás csupán 13 éves volt, amikor édesapja meghalt, így bátyja lett a család feje, aki nem mással, mint V. László királlyal keveredett konfliktusba. Bár az idősebb Hunyadi még életében utasította fiait, hogy együtt soha ne legyenek a király udvarában, Mátyás bátyja kérésére mégis odament, így a fiúk csapdába kerültek. Lászlót kivégezték, öccsét pedig Bécsbe, majd Prágába vitték fogolynak. Erről az időszakról írta Arany János a Mátyás anyja című verset:

,,Fiának 
A levél
Prága városába,
Örömhírt 
Viszen a 
Szomorú fogságba”.

Mátyás tíz hónapig volt fogságban, majd V. László váratlanul, utód nélkül halt meg, és mivel Mátyás fiatal, csupán 15 éves volt, könnyen irányíthatónak vélték a befolyásos nemesek, így úgy határoztak, hogy ő lesz az uralkodó.

1458-ban a Duna jegén meg is koronázták, ám ez nem a folyó magyarországi szakaszán történt, és nem állt rendelkezésre a Szent Korona sem, ami nélkül nem számított törvényesnek a koronázás. Miután a király Magyarországra érkezett, ünnepélyes keretek között foglalta el a trónt, ám maga a hivatalos koronázás csupán 1464-ben történhetett meg. Ekképp történt, hogy ,,háromszor repült az korona az égbe”, ahogy a Mesék Mátyás királyról című sorozat elején is elhangzik.

Az igazságos Mátyás király

Bár fiatalon került a trónra, Mátyás király határozottan hozta meg életének legkorábbi döntéseit is. Fontosnak tartotta, hogy megerősítse a hatalmát, és hogy növelje a kincstár bevételét. Figyelt emellett arra is, hogy mi történik az emberekkel, polgárokkal és parasztokkal egyaránt. Gyakran járta az országot, hogy lássa, milyen az élet a nagyvároson kívül, és ügyelt rá, hogy az általa igazságtalannak vélt cselekedeteket orvosolja.

Gondja volt rá, hogy a kormányzásában részt vevő emberek folyamatosan cserélődjenek, ezáltal újabb nézetek segítették munkáját. Külföldi szövetségeseit is úgy váltogatta, ahogy az ország jövőjének szempontjából a legjobbnak ítélte. Célja volt, hogy apja örökségét továbbvigye, és fenntartsa védekezését a törökök ellen. Gondoskodott róla, hogy a határ mentén hadsereg védje az országot. Felismerte, hogy Magyarország több ország helyett is védekezett a törökökkel szemben, így segítséget kért a többi országtól, amit nem kapott meg. Nagy erőfeszítéseket tett, hogy cseh király legyen, illetve a német-római császári címet is birtokolni szerette volna, hogy ezek a szomszédos országok is segítsenek fenntartani a magyar seregeket.

Ha éppen úgy hozta a szükség, hadvezérként is helyt állt, ráadásul a dokumentumok szerint az egyik legjobb stratéga volt akkoriban. Kiváló összeköttetései voltak, ezért pontosan tudta, hogy az ellenfelek mit terveznek, így ehhez mérten dolgozta ki a válasz-stratégiát.

Mátyás király, a férj

A 15. században a nemesi családoknál szokás volt, hogy minél hamarabb kijelölték, hogy kik lépjenek házasságra. Nem volt ez másképp a fiatalabb Hunyadi-fiúnál sem, így csupán 12 éves volt, amikor kijelölték számára Cillei Erzsébetet, ám mivel a kislány váratlanul meghalt, a házasság nem történt meg. Míg Mátyás Prágában raboskodott, egy másik lányt néztek ki számára, ám Mátyás megegyezett a cseh királlyal, hogy elveszi a lányát, Katalint. 1463-ban létre is jött a frigy, ám egy évre rá Katalin csupán 15 évesen, gyermekszülésben életét vesztette. Feleségeibe nem volt szerelmes, nem úgy Szép Ilonába, akit az emberek közt járva, álruhában ismert meg. Ilona viszonozta az érzéseit, ám amikor kiderült számára, hogy a királyba szeretett bele, belehalt a bánatba, mert úgy gondolta, hogy egy királlyal nem lehet közös jövője.

Mátyás király csupán 47 évet élt, mégis egyik legismertebb királyunk
Mátyás király csupán 47 évet élt, mégis egyik legismertebb királyunk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mátyás király ha volt épp felesége ha nem, szívesen töltötte az idejét nőkkel, és a harcok alatt is szentelt időt arra, hogy kényeztető női kezeket találjon. Mindennek ellenére hamar újabb feleséget kereset, elsősorban azért, hogy kapcsolatokat erősítsen egy megfelelő házassággal. 1470-ben megismerkedett egy polgárlánnyal, Edelpeck Borbálával, akit bár nem vett el, évekig hűséges volt hozzá. Szerelmükből született 1473-ban Corvin János. Mindennek ellenére a király nem mondott le arról, hogy jól házasodjon, és 1474-ben meg is kapta a hírt, hogy elveheti I. Ferdinánd nápolyi király lányát, Beatrixot, így végkielégítéssel útjára engedte Borbálát, fiukat viszont maga mellett tartotta.

Az olasz leány művelt volt, jól ismerte az etikettet is, így az udvartartás elkezdett hasonlítani ahhoz, ahogy az olasz uralkodóházakban látta a királyné. A király egyre inkább beavatta feleségét a gondolataiba és érzéseibe, ráadásul az állam ügyeibe is beleszólást engedett neki. Gyermekük azonban nem született, így Mátyás király nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy fia, Corvin János helyzetét javítsa, és ő léphessen a helyére.

Mátyás király végül 1490. áprilisában halt meg, 47 évesen. A feljegyzések szerint bőkezű és közvetlen volt. Szeretett tréfálni, vonzódott a tudományok iránt és szerette a művészeteket. Bár űzte a törököt, a célja a béke megteremtése volt, amit nem kizárólag fegyverrel próbált kivívni.

Nem véletlenül ő az egyik legszeretettebb királyunk.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix