Zuhanás (The Fall)

2021. 09. 05.

A 20 országban forgatott, lenyűgöző látványvilágú produkció nemcsak a nézők tetszését nyerte el, hanem a kritikusokét is: 2007-ben ez kapta a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmnek járó díját.

Az 1920-as években egy Los Angeles melletti kórházban fekszik Roy Walker (Lee Pace) kaszkadőr, miután egy filmforgatás során egy ugrásnál súlyos sérüléseket szenvedett. Itt megismerkedik egy kislánnyal, Alexandriával (Catinca Untaru), akit színes történetekkel szórakoztat – nem feltétlenül kedvtelésből, inkább azzal a hátsó szándékkal, hogy meséivel elnyerje a kislány bizalmát, majd megkérje, hogy a kórház raktárából szerezzen neki morfiumot, amellyel talán örökre megszabadulhat szenvedésétől.

Roy történetében öt hős szerepel: egy indián harcos, egy volt rabszolga, egy állandóan szivarozó olasz robbantási szakértő, egy tudós és egy maszkot viselő bandita, akik az Alexandria szemei előtt megelevenedő mesében a környezetében lévő emberek figuráinak képében jelennek meg. Az eredmény egy nagyon színes, gyönyörű látványvilágú fantasy, a hatást pedig tovább fokozza a Beethoven 7. szimfóniája.

Tarsem Singh (A sejt; Immortals; Tükröm, tükröm) ötletében egyik stúdió sem látott fantáziát, végül saját zsebből forgatta a filmet, 4 év alatt, 20 országban, többek közt Indiában, Törökországban, a Fidzsi-szigeteken, Franciaországban és Olaszországban. Érdekesség, hogy a helyszínek ábrázolásánál nem használtak digitális effektusokat vagy számítógépes trükköket, s a dél-afrikai elmegyógyintézet, ahol a film nagy részét felvették, a forgatás ideje alatt is működött. A rendező tökéletességre való törekvését jól jelzi, hogy a gyermekszereplő megtalálása hét évébe került.

Az alkotás végül többnyire pozitív kritikákat kapott, a 2007-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmnek járó díját is hazavihette.

A teljes film itt tekinthető meg:

Nyitókép forrása: Wikipedia