Milyen volt William Shakespeare rejtélyes élete? – Így képzelik a Will sorozat készítői

2023. 03. 25.

A mai napig az irodalomtörténet egyik legmeghatározóbb alakja az angol drámaíró és költő, William Shakespeare, művei még napjainkban is rendkívül népszerűek, hiszen monanivalójuk napjainkban is aktuális. Ugyanakkor az író személye is rejtélyes, ezért is jelent sokak számára vonzó témát: a Will című sorozat készítői kalandos életet álmodtak meg a drámaírónak, amiben még az egyházzal is meggyűlt a baja.

Miért volt olyan rejtélyes William Shakespeare?

Shakespeare rendkívül termékeny drámaíró és költő volt, ugyanis kb. 154 szonettet és 37 darabot kötnek a nevéhez (amelyek közül a leghosszabb a Hamlet). Nem csoda hát, hogy az Oxford Dictionary Quotes szerint az angol nyelven idézők leggyakrabban (tíz százalék) az ő sorait elevenítik fel. A Literary Encyclopedia szerint pedig ő a második leggyakrabban idézett angol nyelvű szerző, csak a Biblia előzi meg.

Ugyanakkor rengeteg érdekesség és rejtély lengi körül a drámaíró személyét, melyek ugyan sokakat lázba hoznak, de választ még senki sem talált rájuk. Vajon mi történhetett Shakespeare-rel az „elveszett évek” alatt, abban a hét évben (1585-1592), amiről semmilyen feljegyzés sincs? Tényleg ő írta-e a műveit? Drog hatása alatt tette-e ezt? Mi történt The History of Cardenio című darabjával, melyet még élete során bemutattak, mégis nyom nélkül eltűnt? Még azt is találgatják, hogy vajon biszexuális volt-e. Valószínűleg ezért választották ezt a témát a Will minisorozat alkotói is.

Will
Kép forrása: IMDb

Will sorozat

A történet szerint a fiatal William Shakespeare (Laurie Davidson) Londonba érkezik, hogy drámaírónak álljon és ismertté váljon. James Burbage-nek pedig régóta dédelgetett álma, hogy megépítse London első színházát. Ám a lányának, a fiatal, gyönyörű és lázadó Alice Burbage-nek (Olivia DeJonge) ennek ellenére megtiltja, hogy bármi köze legyen a színházhoz. Alice testvére, Richard ugyanakkor született tehetség, de sajnos ezzel túlságosan is tisztában van. Végül úgy alakulnak a dolgok, hogy Will és Richard együtt kezdenek dolgozni, és ezzel megszületik a világ egyik legismertebb színész-szerző párosa. Ennek viszont nem mindenki örül, például Will ellenlábasa sem, Christopher Marlowe (Jamie Campbell Bower).

A Shakespeare életét bemutató történet igazán különleges. Eléggé vadnak, színesnek mutatják be a XVI. századi Londont, mindezt modern zenékkel társítva. Vagyis nem éppen korhű képet fest erről az időszakról, azonban még így is elképesztően izgalmasra sikerült a sorozat. Shakespeare múltján túl kitérnek a katolikusok és az anglikán egyház szembeállására is, megmutatják, micsoda kegyetlenségeket tettek az Úr nevében. Ezenkívül láthatjuk a pestis pusztítását, valamint London sötét oldalát, ahol lopással, csalással és prostitúcióval lehet csupán megélni.

A sorozat sajnos csak egy évadot élt meg, a folytatást nem rendelték be, ezért csak tíz epizódból áll. Megnézni pedig az Amazon Prime Videon tudod.

Will
Kép forrása: IMDb

Borítókép forrása: IMDb