Barion Pixel A Viselkedj rendesen c. sorozatból kisül: az etikett sokkal több annál, hogyan hámozzunk meg késsel-villával egy banánt – Coloré

A Viselkedj rendesen c. sorozatból kisül: az etikett sokkal több annál, hogyan hámozzunk meg késsel-villával egy banánt

2023. 02. 08.

Hogy illik megfogni a teáscsészét? Milyen képeket rakjunk ki magunkkal a közösségimédia-felületekre, hogy párt találjunk? Vajon az önértékelésünk befolyásolja az etikettet vagy fordítva? Sorsfordító kérdésekre válaszol a hongkongi születésű Sara Jane Ho protokollszakértő Netflix sorozata, a Viselkedj rendesen (Mind your Manners), amelyből mi magunk is erőt meríthetünk, ha épp kifulladtunk volna abban a maratonban, amit úgy hívnak: élet.

Huszonöt éves afroamerikai lány sétál be Sara Jane Ho protokollszakértő főhadiszállására: a sztriptíztáncosként belibbenő fiatal finomabb stílust szeretne kialakítani úgy, hogy jövendőbeli munkaadói komolyan vegyék.  Nem, ez nem egy újabb „makeover” sorozat elcsépelt tartalma, hanem a Viselkedj rendesen (Mind your Manners) első epizódjának zanzásított leírása, hiszen, mint később kiderül: a jómodor nemcsak azon múlik, hogyan fogjuk meg a teáscsészénket, hanem leginkább azon, mit gondolunk magunkról. 

Sara Jane Ho, az új etikett guru

A mai világban – ahol ember embernek farkasa –, meglehetősen nehéz elhinni, hogy egy nő arra teszi fel az életét, hogy segítsen másoknak visszatalálni önmagukhoz. Sara Jane Ho mégis ebbe a kategóriába tartozik: nemcsak az csodálatra méltó, hogy úgy képes megenni egy tükörtojást pálcikával, hogy abból egy csepp sem vész kárba, de közvetlensége révén eléri, hogy azonnal a szívünkbe zárjuk olykor szimpla rigolyának tűnő protokolltanácsait. 

Ho szárnyalása mindössze 2012-ben kezdődött, amikor Shanghaiban létrehozta Sarita Institue nevezetű iskoláját. Az intézmény különösen a tehetős kínaiakat célozta meg: a „brit délutáni teázás” vagy épp a „külföldi luxusmárkák kiejtése” tanfolyamok ugyanis nagyon kelendőnek bizonyultak a felső tízezer között.

Sara (elmondása szerint) potom tíz évet töltött Amerikában a tanulmányai miatt, így kettős identitásúnak (kínai és amerikai) vallja magát. A Netflix sorozat kapcsán ez pont kapóra jön, ugyanis nyugodt, kellemes jelleme – amely a kínaiak sajátja – és nyitottsága – amely inkább amerikai gyökereinek köszönhető – tökéletes elegyet alkotnak, amikor elbizonytalanodott nőknek igyekszik utat mutatni: akár azzal, hogy megtanítja őket sushi-t enni, vagy hogy munkát talál nekik a szülési szabadság után. 

„Tarts velem, hogy bármilyen szituációban tudd, hogy illik viselkedni”

Hoe persze nem árul zsákba macskát, hiszen nem állítja, hogy percek alatt kiokosítana bárkit azzal a tudással, amelyre – normál esetben – gyermekkorában kellett volna szert tennie. Sokkal tágabb szemléletet alkalmaz: a hozzá érkező diverz közönség (afroamerikai, ázsiai, latin-amerikai férfiak és nők érkeznek hozzá a hat epizód alatt) minden tagjától azt igyekszik kideríteni, mi zavarja őket a jelenlegi életükben leginkább. 

Kit a gyermekvállalás utáni depresszió, kit a párkapcsolat hiánya sodor Sara kurzusára: a protokollszakértő kiváló érzékkel tapint rá az alanyok gyenge pontjára, s persze erősségeire is, felhasználva a feng shui, a hagyományos kínai gyógyászat és az etikett legfontosabb alapjait. Az egyik pillanatban rém nevetséges, ahogyan igyekszik tartást nevelni a sztriptíztáncosként öltözködő fiatalba, a másik momentumban már az alannyal együtt sírunk, amikor végre kiböki: azért öltözködik így, s tesz magára több réteg sminket, hogy senki ne láthassa az ekcémáját. 

Viselkedj rendesen tehát semmiképp nem egy ócska átalakító show, sokkal inkább egy összetett műfajú dokumentumsorozat, amelyben nemcsak a személyes tragédiáknak, hanem kultúrák furcsa, mégis kellemes találkozásának lehetünk szemtanúi. 

A sorozat első évada, s annak összes epizódja elérhető a Netflix streaming-szolgáltató oldalán.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix