Barion Pixel Varró Dániel: Aki szépen butáskodik – Coloré

Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

2021. 10. 04.

Misi, Jancsi és Béni kalandjait olvasva folyton az az érzésünk, mintha a saját gyerekeink csínytevéseit és aranyköpéseit jegyezték volna le helyettünk. Kikapcsol, szórakoztat, szívhez szól, remek olvasmány a család minden tagjának.

„Anya, én olyan rosszat álmodtam, hogy 12 éven aluliaknak nem ajánlott” – közölte egyik reggel a hatéves lányom, én pedig elhatároztam, hogy most már tényleg összegyűjtöm egy kötetbe a hasonló aranyköpéseit és viccesebbnél viccesebb történeteit. Persze, az egészből semmi nem lett, de szerencsére, Varró Dániel költő, műfordító tollat ragadott és egy különleges apanaplóban, az Aki szépen butáskodikban összegyűjtötte három fia – Misi, Jancsi és Béni – kalandos történeteit, az összes csínytevésükkel és aranyköpéseikkel együtt.

Varro Daniel Aki Szepen Butaskodik
Kép forrása: Libri

A könyvben olvasható sztorik – így vagy úgy – minden családban megesnek, nem csoda, ha folyton az az érzésünk, mintha az egész rólunk szólna. A gyermeki logika és a lurkók nyelvvel való ismerkedése az írások alap humorforrása, ehhez jön még Varró Dániel egyedi stílusa és (ön)iróniája, ami egy nagyon szórakoztató könyvet eredményez.

Nemcsak szülőknek vagy nagyszülőknek remek olvasmány, hanem gyerekeknek is: mi a tízéves lányommal együtt olvastuk (Misi volt a kedvencünk), s minden napra szigorúan három történetet osztottunk be, hogy ne érjünk túl gyorsan a végére. Szűcs Édua illusztrációi pedig még mesésebbé tették az élményt.