Barion Pixel Nincs még programod holnapra? Téged vár a Prokofjev-maraton! – Coloré

Nincs még programod holnapra? Téged vár a Prokofjev-maraton!

2023. 02. 03.

A Prokofjev-maraton a huszadik század egyik legkiemelkedőbb komolyzenei alakjának munkásságát mutatja be február 4-én, immáron 15. alkalommal!

A Prokofjev-maratont első ízben 2008-ban rendezték meg, így tisztelegve az egyik legnagyobb komolyzenei kiválóság, Szergej Prokofjev előtt.

Szergej Prokofjev 1891. április 23-án született. Édesanyja hamar elkezdte zongorázni tanítani, így a kis Szergej ötévesen már saját darabokat írt, nyolcévesen pedig az első operájával is elkészült. Tizenhét évesen már fellépett, és saját művét, az Ördögi látomásokat mutatta be, majd hat évre rá a Szkíták című műve által nagy feltűnést keltett. Megkapta diplomáját és első díját is, így 1918-ban koncertkörútra indult.

1921-ben a chicagói opera rendelt tőle egy művet, a bemutató után pedig Prokofjev Párizsba költözött. Világsztárként tért vissza Oroszországba, ahol a második világháború alatt hazafias darabokat írt.

Utolsó nagyobb művét, a Kővirágot 1953-as halála után mutatták be.

A Prokofjev-maraton február 4-én, szombaton várja az érdeklődőket
A Prokofjev-maraton február 4-én, szombaton várja az érdeklődőket / Kép forrása: Müpa

Ilyen lesz a Prokofjev-maraton

A Müpában megrendezett eseményen számtalan módot találhatunk arra, hogy megismerjük Prokofjev munkásságát.

Délelőtt 10 órától az előcsarnokban egy kiállítás keretében ismerkedhetünk meg a zeneszerző élettörténetével, fél 11-től pedig már a Budapesti Vonósoktól hallgathatjuk meg a Péter és a Farkas című zenés mesét. A délutánt a MÁV Szimfonikus Zenekar nyitja a szerző V. szimfóniájával, majd a Győri Filharmonikus Zenekar játszik el egy összeállítást a Rómeó és Júlia című balettből.

Délután 5 órától a Budafoki Dohnányi Zenekar és Kelemen Barnabás zenél, este 7 órától pedig a Pannon Filharmonikusok lépnek színpadra. A napot a Budapesti Fesztiválzenekar zárja Fischer Ivánnal az élen, mely során a Hamupipőke első és harmadik szvitjéből hallhatunk részleteket.

Az esemény alatt az Üvegterem és az Előadóterem sem marad üresen, hiszen koncertfilmeket nézhetünk és különböző extra koncerteket hallgathatunk meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak köszönhetően.

Pár programra már telt ház van, de vannak még helyek, úgyhogy érdemes körülnézni a Müpa honlapján!

Nyitókép forrása: Müpa