Barion Pixel Ünnepi Könyvhét 2023: 3 helyszínen, 160 kiállítóval várja az irodalom szerelmeseit az idei rendezvénysorozat – Coloré

Ünnepi Könyvhét 2023: 3 helyszínen, 160 kiállítóval várja az irodalom szerelmeseit az idei rendezvénysorozat

2023. 06. 07.

Az Ünnepi Könyvhéten debütál többek között Dezső András Nagyfőnök című kötete, de Szvoren Edinával, Tóth Krisztinával, Kemény Istvánnal és Vámos Miklóssal is találkozhatunk egy-egy program erejéig június 8-11. között.

Idén 94. alkalommal rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a kortárs magyar irodalom legnívósabb eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 22. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat. A rendezvénysorozatra idén június 8-11. között kerül sor a Vörösmarty téren, a Vigadó téren és a Duna-korzó területén Budapesten, de a programokba ezúttal Európa Kulturális Fővárosa, azaz Veszprém is becsatlakozik

Ünnepi Könyvhét 2023: főszerepben a kultúra

Június 8-án, 16 órakor startol a hazai irodalom legnívósabb eseménye, az Ünnepi Könyhét a Vörösmarty téren. A nap fénypontjának a Vecsei H. Miklós és alkotótársai, – Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján készült – QJÚB/A kocka kibontása című legújabb koncertszínházi előadás ígérkezik, amely a Vörösmarty téri színpadon debütál a nagyérdemű előtt. 

A négynaposra tervezett rendezvényt az MMKE és a Budapest 150 – Könyvfőváros által szervezett programok színesítik: a három helyszínen 160 kiállítóval és 146 standdal várják az érdeklődőket. 

Ünnepi Könyvhét
Kép forrása: Ünnepi Könyvhét Facebook oldal

A nyitónapot követően a szervezők „begyújtják a rakétákat”, hiszen június 9-én már 10:30-kor Szvoren Edina, Tóth Krisztina és Nagy Gabriella kerekasztal-beszélgetésével indul a nap: a szerkesztők a különböző alkotói megközelítésekről igyekeznek informálni a Könyvhét közönségét. Fél órával később újabb csodás páros váltja az említett művészeket: Müller Péter Sziámi beszélget majd Baska Barbarával annak legújabb, Deus ex machina című kötetéről a „Félig kész angyalok” elnevezésű programponton.

15:00-kor indul a Budapest Olvas Flashmob: érdemes elcsomagolnunk az egyik kedvenc könyvünket, hogy minél többen olvassunk együtt a Vörösmarty téren.  (A vidám programba Makranczi Zalán színművész, Korsós Judit Lola énekesnő és Gundel Takács Gábor újságíró, műsorvezető is becsatlakoznak.) 18:30-kor egy igazi ínyencséggel zárul az irodalmi paletta: Plankó Gergő beszélget majd Dezső András oknyomozó újságíróval legújabb, Nagyfőnök című kötetéről. 

Június 10-én 10:30-kor újabb érdekfeszítő kerekasztal-beszélgetés adja meg a nap felütését: Kemény István és Fehér Renátó beszélgetnek majd a különleges irodalmi vállalkozás folyamatáról. 16:30-kor Vámos Miklós, Simon Márton és Mán-Várhegyi Réka ülik majd körbe ugyanezt az asztalt, hogy ismertessék a közönséggel, épp miféle művön dolgoznak, s hogyan zajlik az alkotói folyamat. Persze, a Vigadó tér sem marad ki a szórásból: ugyanebben az idősávban az írói lét és az anyaság ütközik majd Endrész Tímea, Kapinya Viktória és Zubor Rozi párbeszéde nyomán.  

Június 11-én, vasárnap sem maradunk programok nélkül, hiszen 13:00-kor kezdődik Szinetár Miklós könyvbemutatója: a szerzővel Rónai Egon beszélget majd. Fél órával később Lackfi János kérdezi Véssey Miklóst Apa kezdődik című kötetéről, 14:00-kor pedig Jakupcsek Gabriella A napos B oldal című könyvének bemutatóját hallgathatjuk végig. 15:30-kor a nőké a főszerep a kerekasztal körül: Karafiáth Orsolya, Tompa Andrea és Kemény Zsófi veszik át a mikrofont, hogy kerületi kapcsolódásaikról és az alkotói folyamatról beszélgessenek. 

A főváros mellett vidéki nagyvárosok is becsatlakoznak az Ünnepi Könyvhét programsorozatába: Balassagyarmaton, Debrecenben, Gyulán, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykőrösön, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Székesfehérváron, Szekszárdon és Zalaegerszegen is színes programokkal várják a szervezők az érdeklődőket. 

Forrás: unnepikonyvhet.hu
Borítókép forrása: Ünnepi Könyvhét Facebook oldala