Barion Pixel Új magyar film forgatása kezdődött el – ilyen lesz a Véletlenül írtam egy könyvet, amiben egy tizenhárom éves kislány édesanyja elvesztését az írás segítségével próbálja feldolgozni – Coloré

Új magyar film forgatása kezdődött el – ilyen lesz a Véletlenül írtam egy könyvet, amiben egy tizenhárom éves kislány édesanyja elvesztését az írás segítségével próbálja feldolgozni

2023. 06. 23.

Pont egy hete kezdődött el Lakos Nóra író-rendező és a JUNO11 Pictures közös projektjének forgatása, a Véletlenül írtam egy könyvet című filmben Demeter Villő mellett Mátray Lászlót, Rujder Vivient, Zsurzs Katit, Tenki Rékát, Lovas Rozit és Mucsi Zoltánt láthatják majd a nézők.

Felnövéstörténet sok humorral, könnyel – a Véletlenül írtam egy könyvet hiánypótló alkotásnak ígérkezik a sajtóanyag alapján, mely szerint a film „ismert színészekkel, különleges helyszínekkel és 21. századi látványvilággal vezeti be a nézőket egy kedves, kissé különc család életébe”. A minden korosztály számára felhőtlen szórakozást ígérő mozi a holland Annet Huizing tizenkét országban, köztük idehaza is megjelent könyve, a Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? adaptációja.

Nina (Demeter Villő) legfőbb vágya, hogy író legyen, kreativitását az animációs filmrendező apjától (Mátray László) örökölte. Mindennapjait kétbalkezes bűvész öccse (Hárs Bonca) kavarja fel, s mivel az anyukája (Lovas Rozi) korán meghalt, a női mintát kissé merev nagynénje (Tenki Réka) nyújtja a családban. Amikor apja életébe új szerelem (Rujder Vivien) érkezik, Nina a szomszédban élő bohém írónő (Zsurzs Kati) iránymutatásait követve az írás segítségével dolgozza fel édesanyja elvesztését, és nyitja meg szívét az új családtag és az első szerelem (Kövécs Barnabás) előtt.

Véletlenül írtam egy könyvet
Fotó: JUNO11

A forgatás június 16-án startolt el Óbudán, az első napon máris bedobták a vásznon most debütáló, tizenhárom éves Villőt a mélyvízbe. Azonban szuperül vette az akadályokat, biciklizett, futott és profiként követte a rendezői utasításokat.

„Van egy mondás, hogy csak gyerekkel és állattal ne forgass! Ebben a filmben mind a kettőből van bőven. Számomra Villő példája is mutatja, hogy gyerekekkel dolgozni csodálatos, hiszen őszinték, és mindig tisztán a kreatív feladatot teszik az előtérbe, ami gyakran a felnőtt színészek és a teljes stáb munkájára is pozitív hatással van. Villőt több mint háromszáz gyerek közül választottunk ki Steinhauser Andrea casting directorral egy másfél éves casting során, és mind a próbák, mind az első forgatási nap után azt látom, hogy nem találhattunk volna nála jobbat erre a szerepre” – mesélte a Hab után második nagyjátékfilmjét dirigáló Lakos Nóra az első nap élményeiről.

Véletlenül írtam egy könyvet
Lakos Nóra és Demeter Villő. Fotó: JUNO11

A Véletlenül írtam egy könyvet című családi mozit Lakos Nóra írja és rendezi, producerei a CURTIZ-t és a Magasságok és mélységek-et is jegyző Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan (JUNO11), valamint Lakos Nóra (Squirrel Film), holland koproducerei Maaike Neve és Joram Willink. A produkció a Nemzeti Filmintézet, a Nederlands Filmfonds és az Eurimages támogatásával, a Véletlenül Film Kft. és a JUNO11 Pictures gyártásában, a Squirrel Film és a holland BIND koprodukciójában készül. Az alkotás line producere Tarr Erika, operatőre Bálint Dániel, látványtervezője Szurdi Juci, jelmeztervezője Lányi Fruzsina, zeneszerzője pedig az Emmy-díjas Jorrit Kleijnen.

Véletlenül írtam egy könyvet
Fotó: JUNO11

A forgatást Facebookon és Instagramon is lehet figyelemmel követni.

Borítókép: JUNO11