Barion Pixel Testek: ez a Netflix sci-fi minisorozat tartja most lázban a streamingelőket – Coloré

Testek: ez a Netflix sci-fi minisorozat tartja most lázban a streamingelőket

2023. 10. 28.

A Testek című széria egy különös rejtélyt állít a középpontba és egyszerre négy idővonalon zsonglőrködik.

Bodies, vagyis Testek címmel hódít egy új limitált széria a Netflixen, ami Paul Tomalin alkotása. A nyolcrészes sorozat Si Spencer 2015-ös képregényének adaptációja, ami vissza is köszön az egyedi szerkesztésben: láthatunk osztott képernyőt és összefüggő paneleket is, amelyek a különböző narratív szálak egymás mellé helyezését szolgálják. Ez azért is lényeges, mert a rejtélyes sztori egyszerre négy történelmi időben játszódik, de természetesen a síkok aztán valamiképp összekapcsolódnak.

A londoni Long Harvest Lane-en a jelenben egy nyomozónő (Amaka Okafor) egy férfi meztelen testére bukkan, furcsa rovátkákkal a csuklóján. Majd a következő szállal ugrunk is 1941-be, ahol egy másik nyomozó (Kyle Soller) felfedezi ugyanazt a holttestet. Újabb miliő, 1890 van, egy másik nyomozó (Jacob Fortune-Lloyd), ugyanaz a test. Aztán az első rész végére jön a csattanó, ugrunk egészen a 2053-as jövőig, és újra ott a rejtély; azonos hely, azonos test, azonos jelek, és a negyedik nyomozónk, ismét egy nő (Shira Haas).

Testek
Forrás: Netflix

Miközben a négy nyomozó igyekszik az ügyet felgöngyölíteni, mindannyian falakba ütköznek. Valami magasabb hatalom akadályozza, hogy kiderítsék, mi is történt. Időről időre felbukkan egy ember, az arca ugyanaz minden idősíkban, de a szerepe és a neve más, egy fix: igen befolyásos. Néha Harker, máskor Mannix a karakter, akit Stephen Graham alakít nagyon ellenszenvesen. Nem árulunk el nagy spoilert, de valamiképp ő és ez a test utazik az időben. És, ahogy bontakoznak ki a szálak és a nyomozók más-más információkat szednek össze, kirajzolódik valamiféle összeesküvés vagy szekta képe. Az is kiderül, 2023-ban történik egy robbanás, ami örökre megváltoztatta a társadalmi rendet. Ezt tapasztaljuk 2053-ban. De vajon mi köze ennek a testhez és Mannixhez?

Testek
Forrás: Netflix

A történet ugyan a test eredete utáni nyomozás körül forog minden síkon, valójában a négy nyomozó is megkapja a maga történetét, ráadásul nem is csak felszínesen. Igen mély problémákat feszegetnek az egyes élettörténetek, úgy mint a vallás, az egyedülálló szülőség, a szeretteink elvesztése, a korrupció vagy épp a felvállalhatatlan homoszexualitás.

Testek
Forrás: Netflix

A Testek egy eszméletlen jól megalkotott forgatókönyvvel büszkélkedhet, ami tele van ütős fordulatokkal, miközben karaktereit maradéktalanul árnyalja, de a fő történetet is apró adagonként, mesterien kibontja. És ha ez nem volna elég, mentes marad a műfajra jellemző gyerekbetegségtől, amikor annyira összekeverednek az alkotók az idősíkok miatt, hogy jó pár kérdés megválaszolatlan marad, vagy simán hibákra bukkannak a rajongók. A Bodies-ban nem, tökéletesen összefésült és zseniálisan kidolgozott alkotás.

Borítókép forrása: Netflix