Barion Pixel Szlavicsek Judit Viharcsapdája lehet a 2023-as strandszezon új kötelezője – Coloré

Szlavicsek Judit Viharcsapdája lehet a 2023-as strandszezon új kötelezője

2023. 06. 28.

Mennyire bízunk a családunkban? Képesek lennénk feláldozni magunkat értük, s ha igen, meddig mennénk el az érdekükben? Hogyan bocsátsunk meg szűk környezetünknek a múltbéli hibáikért úgy, hogy mi sem vagyunk feddhetetlenek? Ezekre a kérdésekre keresi a választ új, csavaros krimijében Szlavicsek Judit, akinek Viharcsapda című kötete egyértelműen az idei strandszezon letehetetlen olvasmányai közé tartozik.

A pszichológia szerint a család a legelső szocializációs közegünk, amely egy életre meghatározza az emberekhez fűződő kapcsolatainkat. De mi van akkor, ha épp azok árulnak el minket, akikhez a legszorosabb szálak fűznek? Ezzel a gondolattal játszik el Szlavicsek Judit új, Viharcsapda című krimijében, amely az elmúlt hetek egyik legnagyobb szenzációja a műfaj oszlopos hívei, s persze az írónő követőinek körében. 

Szlavicsek Judit, a magyar krimik újgenerációs nagyasszonya

Nem ez az első alkalom, hogy csavaros krimivel örvendezteti meg az olvasókat Szlavicsek Judit, hiszen előző kötetei, a Légy/ott (Balatoni krimik 1.) és a Hullámsír (Balatoni krimik 2.) már bérelt helyet foglalnak el a magyar krimikedvelő közönség szívében. Judit bölcsészből lett jogász, majd 45 éves korában fordult az írás felé, miután elvégezte Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely kreatív írói kurzusát. 

A háromgyerekes édesanya mostanra stabil olvasói bázissal rendelkezik. Ennek tanúbizonysága a kígyózó sorok Judit asztala előtt a 94. Ünnepi Könyvhéten: rengetegen érkeztek dedikálásra az új könyve megjelenése apropójából. 

Viharcsapda: egy család, sok szálon futó történet

Eszter épp a jól megérdemelt pihenésére készül a családjával az Adriai-tengeren, amikor váratlanul feltörik a Facebook-fiókját, és intim titkokat teregetnek ki róla a közösségimédia-felületen. Mindennek tetejében a hajókázás sem alakul túl fényesen, hiszen egyik pillanatról a másikra lecsap rájuk a hírhedt bóra, ezért kénytelenek kikötni egy lakatlan szigeten. 

Nemcsak a természetben, hanem a kis közösségben is elszabadul a pokol, miután a családfőt hideg vérrel meggyilkolják, s a szereplők oldalról oldalra egyre inkább megkérdőjelezik saját maguk, s egymás szerepét a halálesetben. Vajon egymásra is veszélyt jelentenek? Bízhatnak egyáltalán valamelyikükben? 

Viharcsapda című kötetében Szlavicsek nem váltogat: egyik szereplő sem kimondott áldozat, mindannyian egy múltbeli szerencsétlenség terheit hordozzák a szívükben. Az igazi kérdés inkább az, a múlt tragédiái mennyire befolyásolják jelenlegi döntéseiket, s hogy annak fényében képesek-e helyesen dönteni. 

Szlavicsek Judit pergő ritmusú történetszövéssel dolgozik, így csak lassan csepegteti az olvasóknak a válaszokat, de szerencsére korántsem az Agatha Christie-regényekhez hasonlóan: végül minden kérdésünkre választ kapunk, így csak saját erkölcsi kódexünkön múlik, kit mentünk fel a megbocsáthatatlan bűnök sorozata alól. Könyvében nemcsak mérgező családi viszonyokat vázol fel: kötete afféle látlelet a hazai újgazdagok kívülről tökéletesnek látszó, belülről velejéig romlott állapotáról. 

Külön pirospont, hogy a szerző minden fejezetet egy-egy Spotify QR-kóddal egészített ki, így olvasás közben élvezhetjük a szavakhoz leginkább passzoló dallamokat, ezzel is megteremtve a megfelelő hangulatot a krimiolvasáshoz. Szlavicsek Judit Viharcsapda című kötete a Libri kiadó gondozásában jelent meg, s 4.999 forintért vásárolható meg a könyvesboltokban. 

Borítókép forrása: a szerző saját fotója
A könyvért köszönet a Libri kiadónak!