Barion Pixel Száll a kakukk fészkére: ’60-as évekbeli őrültek háza – Coloré

Száll a kakukk fészkére: ’60-as évekbeli őrültek háza

2023. 02. 25.

Most nem kortárs, hanem egy kicsit régebbi könyvet szeretnék ajánlani nektek, konkrétan Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című művét.

Nehéz elkezdeni Száll a kakukk fészkére című könyvet

Többször is láttam a Száll a kakukk fészkére című filmet, a darabot is kétszer, de a könyv valahogy mindig kimaradt az életemből, csak nem rég sikerült a kezembe vinni, aztán majdnem abba is hagytam az első 30-40 oldal után. Ugyanis kicsit nehéz megszokni az író stílusát, mivel egy mentális beteg szemén át látjuk a történéseket, ehhez pedig hozzájön az, hogy a nyelvezete eltér a ma megszokottól. Ken Kesey 1959-ben írta meg, de csak 1962-ben adták ki. Érdekesség, hogy magyarul is megjelent ugyanebben az évben.

Számomra szintén nehézséget okozott, hogy a nők abszolút tárgyiasítva vannak benne. Mégis ajánlom, engem sikerült megfognia. Igen, el kell neki nézni a hibáit, de mivel a ’60-as években íródott, így az utóbbi kettőt azért meg lehet bocsátani az írónak. Egyébként lehet kedvelni Ken Kesey stílusát, és élvezni az őrült leírásokat is.

száll a kakukk fészkére
Kép forrása: Bookline

A Főnök megismerése

Igazán azt szerettem benne, amit a film nem tudott megadni, vagyis azt, hogy a Főnököt is megismerhettem. Ugyanis Jack Nicholson főszereplése mellett az indián nagyon a háttérbe szorult Miloš Forman rendezésében. Valahogy olyan érzésem volt a könyv elolvasása után, mintha a filmmel kiegészítenék egymást. Utóbbiban McMurphy a hangsúlyosabb, és a könyvben is ő a katalizátor, de sokkal érthetőbb és átérezhetőbb az egész szituáció a Főnök gondolatain keresztül, ahogy az egész Gépezetet bemutatja az olvasónak. A Gépezet maga pedig valahol mindannyiunknak ismerős lehet, akár a mai világban, a XXI. században is. Érdekes megfigyelni, hogy hogyan működik egy ilyen kicsi, elzárt közösség, és ezt rávetíteni a saját környezetünkre.

Ezért ajánlom azoknak is, akik látták a filmet, ugyanis rengeteg pluszt tartalmaz, de nem rontja a filmes élményt sem. Ha Jack Nicholson főszereplésével készült mozit még nem láttad, akkor érdemes a könyv után, a filmet is megkukkantani.

Jó hír pedig, hogy a könyvet újra kiadták 2020-ban, úgyhogy nem csak antikváriumból vagy könyvtárból juthatunk hozzá.

száll a kakukk fészkére
Kép forrása: IMDb

Borítókép forrása: IMDb